Economia 02/07/2012

Les exportacions catalanes van augmentar un 13,5% el 2011, un nou rècord històric

El sector industrial va ser el que més va créixer a Catalunya, amb un increment de l'1,7%

Efe
2 min

BarcelonaCatalunya va augmentar el 2011 les seves exportacions industrials un 13,5% i fins a un 8,8% en el primer trimestre del 2012, i va batre el rècord històric del seu valor, cosa que contrasta amb la permanent destrucció d'ocupació en el sector, que va arribar al -6,1% el 2011 i al -3,3% en els primers mesos de 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes dades apareixen recollides a l'Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2011 elaborat per la Generalitat i que ha presentat avui el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que ha subratllat que les empreses sortiran de la crisi gràcies a les exportacions.

L'estudi, donat a conèixer en conferència de premsa, revela que el PIB total de l'economia catalana va augmentar el 2011 un 0,7%, un creixement que millora en tres dècimes el de 2010, i que el sector industrial va ser el que més va créixer, amb un increment del PIB de l'1,7%, seguit del sector serveis (un 1,3%) i de l'agricultura (1,1%).

L'impuls de les exportacions catalanes i l'augment de la inversió industrial són els factors principals que expliquen el lideratge del sector industrial, segons que ha subratllat Mena, que ha destacat que el valor de les exportacions va aconseguir un rècord històric de 55.185 milions d'euros el 2011.

El material de transport, amb un increment del 22%, i la producció de pell, amb un augment del 16,5%, van liderar les exportacions, que continuen dirigint-se majoritàriament a Europa i Amèrica Llatina, encara que estan a l'alça les vendes a l'Europa no comunitària i Amèrica del Nord.

La inversió industrial també va registrar una evolució positiva, en augmentar un 2,4% el 2011, la taxa més alta dels últims quatre anys, increment que es deu majoritàriament a l'impuls de les empreses grans i de sectors com el de l'automòbil, els béns intermedis i els béns d'equip.

Per al 2012, el sector de l'automòbil preveu incrementar la seva inversió en un 27,6% i serà, per segon any consecutiu, el sector que liderarà la inversió.

Totes aquestes dades positives contrasten, no obstant això, amb l'evolució del mercat de treball en aquest mateix període a Catalunya, on es va continuar destruint ocupació en el sector industrial, de manera que 2011 va tancar amb una caiguda del 6,1% i en el primer trimestre de 2012 ja s'ha registrat una reducció del 3,3%, segons dades de l'EPA (Enquesta de Població Activa).

Mena ha admès que les empreses industrials estan duent a terme un procés de reconversió centrat en l'exportació i la millora de la competitivitat que està resultant "dolorós" a causa de la destrucció d'ocupació que porta implícit.

A més de causes estructurals, per l'expulsió de la mà d'obra que suposa l'aplicació d'innovacions tecnològiques, el conseller ha subratllat que per guanyar competitivitat les empreses catalanes han optat per reduir plantilles.

Malgrat això s'ha mostrat optimista respecte a l'evolució de la indústria catalana, que veu com "una crisàlide" que farà que la papallona que neixi sigui més competitiva i estigui més oberta al món.

Mena s'ha mostrat a més convençut que les dades apunten que la indústria catalana comença a entreveure la sortida de la crisi, sobretot gràcies a l'empenta de les exportacions, cosa que tindrà un efecte beneficiós a la llarga per a l'ocupació.

stats