INDÚSTRIA
Economia 14/09/2012

Les exportacions catalanes sumen el rècord de trenta mesos en alça

L'exportació va ser l'oxigen de l'economia catalana durant el primer semestre, amb un augment del 7%, el doble que la mitjana espanyola. La inversió industrial captada a l'exterior va sumar 170 milions.

Elena Freixa
2 min
Uns operaris treballen en la línia de producció de Noge, una de les empreses carrosseres d'autocars a Arbúcies.

BARCELONA.Les vendes de la indústria catalana a l'exterior creixen a bon ritme i encadenen el rècord de 30 mesos seguits a l'alça. En el primer semestre de l'any l'increment va ser del 7,37% a Catalunya, el doble que el 3,4% que van augmentar les exportacions al conjunt de l'Estat. A més a més, el pes de les vendes a Espanya va ser de gairebé el 46%, mentre que les vendes a la resta del món superen el 54% del total, segons va explicar ahir el conseller delegat d'ACC10, Josep Moragas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del punt de vista de l'atracció d'inversions, la primera meitat de l'any també va ser positiva. Segons el balanç que ahir va fer el departament d'Empresa i Ocupació, es van tancar un total de 27 projectes d'inversió estrangera per un valor total de 170,58 milions d'euros. En termes d'ocupació, suposa la creació de 1.522 llocs de feina directes i el manteniment de 1.657 d'addicionals.

Es tracta de notes positives en un entorn econòmic encara negatiu, segons va reconèixer el mateix conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, que va explicar que fins al juny l'ocupació va davallar un 6% i les perspectives no són de millora per als pròxims mesos.

El conseller va defensar que l'estratègia d'internacionalització ha de ser una de les vies en què s'ha de seguir treballant per aconseguir que les empreses catalanes trobin l'oxigen que no els donarà el mercat espanyol. Va dir que el Govern ha acompanyat 513 projectes d'expansió internacional en aquest període i ha incrementat el personal de les oficines -els Centres de Promoció de Negocis- que atenen les empreses a l'exterior.

117 empreses auxiliades

Al mapa de riscos del Govern van encendre's fins a 117 llums d'alerta durant el primer semestre. Totes van trucar a la porta del departament perquè patien problemes que posaven en risc el seu futur. Des del concurs de creditors de Cacaolat, que ha acabat venuda a Damm i Cobega, fins a l'acord per evitar el tancament de Panrico. Són alguns exemples d'actuacions en què la Generalitat va intervenir en l'últim semestre.

Només en dos casos, els més extrems, va caldre que el departament utilitzés l'anomenat fons de rescat per a empreses, dotat de 16 milions. El director general d'Indústria, Joan Sureda, va destacar que es van injectar dos milions a Cubigel i dos més a la tèxtil Sati, en forma de crèdits per assegurar-ne la viabilitat. "No hi ha cap intervenció prevista en aquest sentit en un futur immediat", va assegurar Sureda.

En el camp de la innovació i la recerca, l'agència ACC10 va mobilitzar 189 milions fins al juny. Mena va insistir en la importància de seguir apostant per la innovació per mantenir les bones xifres d'atracció de fons europeus: el 56% del total que s'atorga a Espanya es queda a Catalunya. En paral·lel, va explicar, es treballa en la reestructuració de la xarxa de centres tecnològics per reduir-ne el nombre i fer-los "més potents".

stats