ECONOMIA
Economia 05/01/2012

El govern valencià apuja els impostos per evitar la fallida

La mesura preveu recaptar 238 milions més. Forma part del pla d'estalvi anunciat pel president Alberto Fabra en el discurs d'any nou

Agències
2 min

ValènciaLa Generalitat Valenciana també s'estreny el cinturó. El nou portaveu del govern valencià, José Ciscar, ha estrenat càrrec anunciant un paquet de mesures que s'aplicarà durant dos anys amb el qual l'executiu preveu estalviar 1.057 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les mesures destacades l'ha anunciat el conseller d'Hisenda, José Manuel Vela: es reestructura l'escala autonòmica de l'IRPF per incorporar-hi dos nous trams, els de rendes superiors a 120.000 i a 175.000 euros. A aquestes se'ls apujarà la part autonòmica de l'impost.

Ciscar ha insistit que part del dèficit es deu al mal sistema de finançament del País Valencià, i ha assegurat que l'executiu continuarà reivindicant millores a l'Estat.

Sous dels alts càrrecs vinculats al dèficit

Per començar, els membres del govern valencià s'han volgut fer coresponsables dels "sacrificis" que tocarà fer als habitants de la comunitat. Per això, els sous dels consellers, dels alts càrrecs de l'administració i del personal eventual, tant a administració com a empreses públiques, queden vinculats al dèficit de la Generalitat. "Baixaran els sous en la mesura que s'incrementa el dèficit. Si el 2012 hi hagués un dèficit de l'1%, els sous baixarien un 1%", ha explicat Ciscar.

Apujar la part autonòmica de l'IRPF a les rendes superiors a 120.000 i a 175.000 euros és només una de les diverses mesures que ha pres el govern liderat per Alberto Fabra. D'altres destacades són, per exemple, l'aplicació del conegut com a cèntim sanitari, que a partir d'ara pagaran els hidrocarburs a la comunitat. Agricultors, pescadors i transportistes en quedaran exempts.

El trident format pel conseller portaveu, el d'Hisenda i el d'Economia, Enrique Verdeguer, ha volgut insistir en el fet que el pla de mesures extraordinàries és temporal. Esperen que el termini de dos anys que s'ha previst sigui suficient per taponar l'hemorràgia del dèficit i "tornar la Comunitat Valenciana allà on li pertoca", en paraules de Ciscar.

El pla s'estructura en quatre grans blocs d'estalvi: personal, ingressos, reducció de la despesa sanitària i mesures al parc mòbil. Pel que fa a la reducció de la despesa sanitària, s'ha parlat de reduir la despesa millorant l'eficiència, però s'ha volgut deixar ben clar que no hi haurà reducció de personal, no hi haurà copagament, no hi haurà tancament de centres hospitalaris ni de llits, i que la reducció de despesa es farà sense tocar la qualitat del servei.

Dins també de la sanitat s'ha anunciat la fi del "turisme sanitari", utilitzant l'expressió que ha fet servir Ciscar. Bàsicament significa que els estrangers que es desplacin a la Comunitat Valenciana expressament per ser operats hauran de córrer amb les despeses sanitàries, cosa que ara no passa.

Un altre dels capítols en què s'intentarà reduir despesa és en l'apartat de grans esdeveniments, un apartat que, en paraules de Ciscar, està "completament en revisió". Això implica que, fins i tot, una de les joies de la corona del govern valencià, la Fórmula 1, està en qüestió. Ciscar ha anunciat que s'enviarà una carta al propietari de la competició, Bernie Ecclestone, per parlar sobre el futur de l'esdeveniment a València.

Una altra de les mesures per reduir despeses és la "fi de les subvencions" a patronal i sindicats. A partir d'ara, es transformen en incentius: "Si generen feina, cobren més. Si no en generen, cobren menys".

Finalment, també s'ha decidit reduir un 50% el parc mòbil de l'administració valenciana, fet que suposa uns 45 vehicles.

stats