TECNOLOGIA
Economia 16/01/2016

La factura endarrerida d’Apple a Irlanda: 8.000 milions d’euros

La sanció de Brussel·les per l’impagament d’impostos pot marcar un rècord

Esther Herrera
3 min
La multinacional nord-americana fabricant de l’iPhone 6 obté un 55% dels ingressos fora dels EUA però només tributa un 1,8% a l’exterior.

Brussel·lesL’empresa que va crear Steve Jobs podria tornar a fer història. Aquesta vegada, però, no per la creació de cap aparell tecnològic. La multinacional Apple podria veure’s obligada a pagar 8.000 milions d’euros en concepte d’impostos endarrerits a les arques públiques irlandeses, segons els càlculs fets per Bloomberg. La Comissió Europea està investigant actualment la planificació fiscal de la companyia a Irlanda, on té la seu al continent, per dirimir si va deixar de tributar els seus beneficis a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’executiu comunitari va obrir una investigació formal contra el cas d’Apple a Irlanda el 2014 perquè sospita que la companyia es va beneficiar d’un acord fiscal particular ( tax ruling ), aprofitant la baixa pressió fiscal de l’illa, per pràcticament eludir el pagament d’impostos. Segons l’estudi, l’empresa californiana genera el 55% dels seus ingressos fora dels Estats Units però només hi tributa un 1,8%. L’anàlisi calcula que si es té en compte l’impost de societats irlandès, que és d’un 12,5%, i amb uns beneficis entre el 2004 i el 2012 de 64.100 milions d’euros, Apple hauria de pagar un total de 8.012 milions d’euros. Segons l’informe, aquest és el total de diners que la companyia no ha tributat durant vuit anys.

Retard en la investigació

La resposta es podria saber al març, segons Bloomberg. No obstant això, la comissària de Competència, Margrethe Vestager, quan li van preguntar sobre la qüestió dilluns passat va demanar paciència i va negar qualsevol endarreriment en la investigació, tot i que abans de Nadal va demanar informació addicional a les autoritats irlandeses. “La investigació requereix temps. A vegades penses que el cas va pel bon camí i sembla que prendràs una decisió aviat, però llavors passa alguna cosa. Et donen més informació i ho has d’analitzar i et fas més preguntes”, admetia Vestager.

Des de la Comissió Europea asseguren que encara estan investigant el cas, i que tenen en compte variables com la durada en el temps o el nivell de col·laboració de la companyia en la investigació. Tot i que Tim Cook, el seu consell delegat, ja ha avançat que recorreran una decisió desfavorable, creu que les acusacions d’evadir el pagament d’impostos és “porqueria política”.

L’anunci de la investigació contra Apple a Irlanda va coincidir amb les de Starbucks a Holanda i Fiat a Luxemburg. En aquests dos últims casos, l’executiu comunitari ja va decidir la xifra que havien de retornar les companyies per elusió d’impostos: entre 20 i 30 milions d’euros, molt lluny del que ara es calcula per a Apple. La decisió va desagradar als dos països i, en el cas holandès, el govern ja l’ha portat davant la justícia europea.

El president de l’Eurogrup i ministre de Finances del país, Jeroen Dijsselbloem, va defensar ahir després de la reunió amb els seus homòlegs de Finances a Brussel·les que Holanda vol saber amb “total claredat” quins són els estàndards internacionals sobre tributació a empreses. “Creiem que hem aplicat els estàndards internacionals establerts per l’OCDE, i la Comissió diu que n’hauríem d’haver aplicat uns altres de diferents o d’una altra manera”, va defensar. Així mateix va demanar que l’executiu comunitari presenti ràpidament “almenys dues propostes” per lluitar contra l’evasió fiscal. “Els Països Baixos estem al capdavant d’aquest grup [contrari a l’elusió d’impostos] perquè crec que és inacceptable que les empreses no paguin impostos. Si els Països Baixos han sigut part del problema en el passat, ara volem ser part de la solució”, va afirmar.

stats