Economia 11/07/2011

La factura de l'aigua pujarà entre 2 i 3 euros per trimestre i família

El Govern aplica aquesta mesura per intentar sanejar els comptes de l'Agència Catalana de l'Aigua, que ha arribat acumular un deute de més de 1.300 milions, segons el conseller de Territori i Sostenibilitat

Acn
2 min

BarcelonaLa factura de l'aigua pujarà entre dos i tres euros per trimestre i família, segons ha anunciat el departament de Territori i Sostenibilitat. Aquest recàrrec en el preu de l'aigua està provocat per l'augment del 9,5% del cànon que paguen els usuaris, i que només representa entre el 25 i el 30% de la factura. Això es traduirà en una pujada d'entre l'1,5% i el 4% en l'import final que assumiran els ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha explicat que aquest increment ha de servir per resoldre els "problemes econòmics" de l'Agència Catalana de l'Aigua, que té "responsabilitats importants", com ara captar i potabilitzar l'aigua dels pantans per subministrar-la als ajuntaments.

El conseller ha assenyalat que l'augment del cànon servirà per "posar-se al dia" i ha lamentat que durant els darrers "ni tan sols s'aplicava la pujada de l'IPC" a les factures. Com a resultat, l'ACA ha arribat a acumular un deute superior als 1.300 milions d'euros que, segons Recoder, "condiciona l'execució de les seves responsabilitats", com ara depurar les aigües residuals de Catalunya.

El conseller ha recordat que per eixugar aquest dèficit hi ha "un pla de sanejament ampli", que inclou la reestructuració dels comptes de l'ACA i que ja ha suposat un estalvi del 16% de la despesa ordinària de l'ens. A més, l'ACA ha deixat de fer tasques que no eren competència seva, com netejar les costes amb els vaixells 'pelicans' o determinats convenis amb els ajuntaments.

Recoder ha assegurat que la situació és "greu" i que el Govern té clar que aquesta "és la iniciativa d'un grup polític que vol ajudar a resoldre la situació", en referència a l'esmena que ha presentat CiU al projecte de llei de mesures fiscals i financeres i que planteja l'augment del cànon de l'aigua.

stats