CRISI FINANCERA
Economia 20/05/2012

La fiscalia investigarà la gestió de les caixes d'estalvis

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha ordenat investigar la gestió de les caixes, segons van confirmar fonts de la fiscalia a aquest diari. Ja hi ha algunes diligències en marxa.

Ara
2 min
Una manifestació dels afectats per les participacions preferents de les caixes.

BARCELONALa fiscalia vol depurar les responsabilitats penals que es derivin de la gestió de les caixes d'estalvis i n'ha començat a investigar unes quantes per ordre del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. No es tracta, però, d'una "investigació general per si hi ha delictes", sinó que està centrada en els casos en què hi ha indicis, van detallar ahir a l'ARA fonts de la fiscalia general.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Europa Press publicada ahir, Torres-Dulce explicava que ha ordenat al fiscal anticorrupció, Antonio Salinas, que investigui algunes caixes. Entre altres qüestions, s'examinarà si hi ha delicte en "la percepció de determinades quantitats indemnitzadores". El que s'investigarà, va afegir, serà qualsevol possible situació delictiva, des de casos d'estafa fins a apropiació indeguda, falsedat documental i frau fiscal, va detallar Torres-Dulce, sense entrar en més detalls sobre les operacions que ja estan en marxa a la fiscalia.

En definitiva, s'analitzaran "totes les activitats que d'alguna manera han pogut incidir en el camp del dret penal", segons paraules del mateix Torres-Dulce, que va explicar que, a banda de les diligències d'investigació obertes, n'hi ha d'altres que ja estan fins i tot judicialitzades. Aquestes causes corresponen a denúncies rebudes o bé a documentació que se'ls ha presentat "i que obliga a la investigació".

No concreta les entitats

Torres-Dulce no va voler concretar quines caixes s'estan investigant ni el nombre de casos oberts, però va confirmar que, de moment, no s'inclou Bankia, malgrat que no descarta una investigació "en un futur". Tampoc no hi ha cap actuació dirigida contra el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. "S'estan investigant diversos casos, els mateixos en què està pensant la ciutadania", va dir.

El fiscal general va demanar més agilitat a les autoritats bancàries, i especialment al Banc d'Espanya, a l'hora de col·laborar amb la fiscalia per poder "portar amb efectivitat" les accions que han començat i perquè hi hagi "més ritme investigador". Tant l'organisme regulador com les mateixes entitats, va demanar, haurien d'actuar amb la màxima diligència per subministrar la documentació que el fiscal pugui sol·licitar.

També va voler deixar clar que, més enllà de les responsabilitats penals -un camp "relativament restringit"-, n'hi haurà de tipus polític, societari, comptable o tributari.

Missatge als mercats

L'anunci del fiscal general d'investigar actuacions que s'han fet dins les caixes d'estalvi suposa afegir noves ombres sobre el sistema financer espanyol, altament qüestionat les últimes setmanes. Fins al punt que el govern espanyol, a més d'haver fet una altra reforma per sanejar més les entitats, donarà a conèixer demà dos auditors independents que hauran d'examinar a fons el sistema.

Les entitats financers han seguit l'última setmana al punt de mira, amb la rebaixa de qualificació de l'agència Moody's a 16 entitats espanyoles. Ara alguns hauran de respondre de la seva gestió.

stats