ECONOMIA
Economia 29/03/2011

La forma de la crisi

Xavier Vives, membre del CAREC, explica que en alguns països la recuperació ha tingut forma de 'V' mentre que a Catalunya tindrà forma d''U' i s'haurà de veure fins on arriba

Redacció
3 min

BarcelonaLa crisi ja s'ha analitzat a aquestes alçades des de tots els punts de vista. Però avui, en una entrevista a TV3, el director del centre Sector Públic-Sector Privat de l'IESE, Xavier Vives, que a més és membre del Consell Assessor de la Generalitat per a la Recuperació Econòmica i el Creixement (CAREC), ha deixat una imatge gràfica molt explícita. Vives ha explicat que als països més dinàmics, com Alemanya o la Xina, la crisi i la posterior recuperació han tingut forma de 'V', amb una caiguda pronunciada però amb una recuperació igual de ràpida. En canvi, per al cas català, la sortida de la crisi tindrà una forma de lletre 'U', amb una zona més ampla a la base, que significa un període de vaques magres més prolongat. A més, segons el director del centre de l'IESE, no sabem encara si recuperarem els nivells anteriors a la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Vives ha parlat de la manca d'ocupació com el principal problema del país. “Tenim un problema greu i hem de treballar molt per solucionar-lo”, ha reconegut l'expert, que tot i així s'ha mostrat esperançat: “Crec que ens en sortirem però hem de tirar endavant les reformes”. Pel que fa a aquestes modificacions de les normatives, Vives lamenta que “les reformes s'han posat en marxa però s'han quedat a mitges” i identifica els canvis en el mercat laboral com la reforma clau per trobar la sortida del pou.

El principal problema del mercat laboral català, segons Vives, és que existeix “una gran bossa de treballadors temporals” que, tot just esclatar la crisi, han perdut la feina. “El mercat hauria de semblar-se més a l'Europeu”, diu Vives, “on la contractació no es fa en termes globals”. Per a l'expert, “els convenis col·lectius no deixen ajustar les condicions del mercat laboral a les de l'empresa”. La solució, doncs, passaria per rebaixar els drets adquirits en la contractació fixa per facilitar l'accés dels joves fins aquest nivell del mercat. L'expert de l'IESE també ha explicat que no es pot esperar que sectors com la construcció reabsorbeixin el gran nombre d'aturats que pateix Catalunya. Per això, segons la seva opinió, “la mà d'obra sobrera s'ha d'orientar cap als sectors capaços de créixer, com el turisme de qualitat”.

El paper del CAREC

D'altra banda, Vives ha lamentat que el Govern i la cimera anticrisi de divendres no assumissin les conclusions de l'informe presentat pel CAREC, òrgan del qual ell forma part. “Ens hauria agradat que hi hagués hagut acords més de fons”, ha dit Vives, que s'ha queixat que els partits només han estat capaços d'arribar a “acords de mínims”. Per a l'expert, aquesta dinàmica política que fa aflorar les diferències és perjudicial per a l'objectiu de la recuperació econòmica. “Només ens en sortirem si tots remem cap a la mateixa direcció”, ha conclòs Vives.

Complicitat de la societat

El director del centre de l'IESE també ha assenyalat el conjunt de la societat com a responsable, almenys en part, de la situació. I és que, segons Vives, un sector majoritari de la població no entén en profunditat els problemes que afronta l'economia catalana i el fet que la solució passa per fer ajustos que seran durs. “Ens falta complicitat de la societat per sortir de la crisi”, ha resumit Vives, que s'ha mostrat partidari d'estudiar fórmules com el copagament en sanitat o en educació, “encara que sigui un cost nominal” per provocar que la gent valori els serveis públics.

stats