Economia 07/03/2013

Les dones tenen més formació però menys sou

El sou d'una dona és un 20% inferior al d'un home en les mateixes categories laborals. La taxa d'ocupació femenina davalla fins als 20 punts quan la dona té fills, conclou un informe de la UGT

Efe
2 min
Antiga planta de Sony a Viladecavalls, ara en mans de Ficosa.

BarcelonaLes dones guanyen un 20% menys que els homes en les mateixes categories laborals, segons un informe presentat avui per UGT Catalunya, que també apunta que només el 28% de les dones amb estudis superiors ocupa un alt càrrec, malgrat estar més formades que els homes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe 'Velles desigualtats, noves desigualtats', destaca que les desigualtats entre homes i dones al mercat de treball s'han agreujat a causa de la crisi, amb salaris pitjors i més baixos, augment de la contractació parcial i temporal o el desigual repartiment de rols de gènere, que fa les dones responsables de la conciliació.

L'estudi també destaca que les polítiques d'austeritat, de contenció salarial, disminució de rendes a les llars, l'augment de l'endeutament i aprimament del sector públic i els efectes de la reforma laboral han intensificat i aprofundit aquestes desigualtats.

La crisi ha expulsat del mercat laboral molts homes, mentre que la taxa d'activitat femenina ha augmentat, de manera que la taxa d'activitat dels homes ha passat de ser un 71,8% el 2005 a un 68,4% el 2012, mentre que la femenina ha augmentat d'un 51,2% a un 56,3%.

A partir de l'any 2008, per primera vegada la taxa d'atur masculina supera la femenina, a causa de la forta destrucció de llocs de treball ocupats per homes. Del 2005 al 2012, la taxa d'atur masculina a Catalunya ha passat d'un 5,8% a un 23,2%, i la femenina, d'un 8,44% a un 22%.

La taxa d'ocupació femenina varia molt en funció de les càrregues familiars de la dona treballadora. Aquesta taxa entre la població de 20 a 49 anys és del 64% i la masculina del 74,4%.

Si la dona és soltera i no té fills, la seva taxa d'ocupació augmenta fins al 80,1%, i supera la dels homes, que seria del 76,9%.

No obstant això, si l'home i la dona conviuen en parella i tenen fills, la taxa femenina cau fins al 59,9% mentre que la masculina augmenta fins al 82,6%, de manera que segons la secretària d'Igualtat i Polítiques Socials d'UGT de Catalunya, Raquel Gil, el fet de tenir fills és un clar determinant i condicionant de la sortida de la dona del mercat laboral.

stats