Economia 11/07/2012

Els sindicats convoquen una manifestació pel 19 de juliol

UGT i CCOO anuncien mobilitzacions contra les retallades anunciades avui per Rajoy

Ara
2 min

BarcelonaEls dos principals sindicats, UGT i CCOO han respost a les mesures anunciades per Rajoy amb una crida a la mobilització pel 19 de juliol. Els sindicats han rebutjat les mesures plantejades al Congrés i han convocat una manifestació en resposta. L'anunci l'han fet després de participar en la manifestació de suport als miners, on Toxo ha augurat una "tardor calenta" per una "agressió sense precedents als treballadors". La data concreta, però, no s'ha sabut fins a última hora de la tarda, quan s'han reunit per concretar la resposta a les retallades d'avui.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, CCOO, UGT i la resta de sindicats amb presència entre els funcionaris han abandonat la reunió que mantenien amb el Secretari d'Estat d'Administracions per conèixer de primera mà les mesures adoptades pel govern. Els sindicats han assegurat que s'han aixecat de la taula en senyal de protesta per la "farsa" que suposava que els expliquessin unes mesures que ja havien estat adoptades.

La resta de sindicats encara no han concretat la seva resposta. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) ha anunciat mobilitzacions i aturades durant el juliol i l'agost i no descarten convocar una vaga al setembre. L'abast de les protestes es decidirà aquest divendres a la Comissió Nacional del sindicat, però ja han avançat que consideren que les mesures adoptades pel govern espanyol estan imposades per la Unió Europea com a conseqüència del rescat bancari.

Des del sindicat, a més, consideren que aquest rescat "no té res a veure amb el funcionament del sector públic i el treball diari de prop de 2,7 milions de funcionaris". El president del sindicat, Miguel Borra, ha afirmat que "no es pot consentir que la crisi serveixi per desmantellar els serveis públics". Borra ha dit que no es pot tolerar que els empleats públics siguin els "pagans i la caixa d'estalvis de l'Estat" cada vegada que s'anuncia una nova mala previsió econòmica o una dada negativa.

El president de CSI-F ha recordat que el funcionariat ha patit una rebaixa salarial del 5%, dues congelacions salarials, l'amortització de places de personal i la no renovació dels interins. Malgrat aquestes retallades en el sector públic, Borra ha assegurat que "no sobren empleats públics". A l'Estat, hi ha un treballador públic per cada 15 ciutadans, una xifra que a Alemanya és un per cada 18 i a França un per cada 12.

Borra ha afegit que les mesures anunciades no incideixen en els problemes reals, com la duplicitat d'administracions, el malgastament en obres i infraestructures o les estructures administratives ineficients.

Els sindicats policials també es mobilitzaran

Els principals sindicats policials han anunciat que instaran als funcionaris de la Policia Nacional a que treballin només conforme el reglament establert i que rebutgin les mesures d'ajustament que aquest dimecres ha anunciat Rajoy.

El Sindicat Unificat de Policia (SUP) defensa amb el lema "treballa segons et paguin, treballa segons et tractin" que els agents es manifestin en qualsevol acte del Ministeri de l'Interior i la Direcció General com a protesta per la suspensió de la paga de desembre i la reducció dels dies lliures.

El SUP ha anunciat també protestes pel pròxim dia 2 d'octubre, en motiu del Dia de la Policia i una manifestació a Madrid. Aquest sindicat opina que les noves retallades suposen "un nou robatori" per a 72.000 membres del Cos.

Per la seva banda, la Confederació Espanyola de Policia (CEP) qualifica les retallades de "cop dur" pel sector i considera que el govern "ha decidit sacrificar la seguretat pública".

stats