Economia 04/03/2015

Hollande es compromet a impulsar la connexió gasística per Catalunya

Firma una declaració amb Rajoy i el primer ministre portuguès per "reiniciar" el projecte Midcat, que ha d'unir la península pels Pirineus i que estava paralitzat a Hostalric

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rajoy s'ha reunit aquest dimecres amb Juncker, Hollande i Passos Coelho a la Moncloa. EFE

MadridPoques setmanes després de la inauguració de la línia de Molta Alta Tensió (MAT) entre Catalunya i França, el president gal, François Hollande, s'ha compromès a "reiniciar" el projecte Midcat, que ha de connectar els gasoductes que arriben a la península provinents del nord d'Àfrica amb la resta d'Europa. Hollande s'ha reunit aquesta tarda amb el president espanyol, Mariano Rajoy; el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho; i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, a la Moncloa, en una cimera perquè la Unió Europea financi les obres d'interconnexió, coincidint amb l'anunci del 'pla Juncker'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu és que la interconnexió energètica entre la península i França sigui d'un 10% el 2020 -actualment està en només un 3%-. Els tres estats, al costat de Juncker i del president del Banc Europeu d'Inversió (BEI), han firmat l'anomenada 'Declaració de Madrid' per "passar de les declaracions als fets", ha defensat Rajoy sense anunciar detalls sobre aquest nou pla, que ha cedit a Hollande.

El president francès ha assegurat que iniciaran "els estudis necessaris per valorar com seguir la segona fase de l'obra" del Midcat, paralitzada a Hostalric des del 2010 perquè França va argumentar que no hi havia demanda de gas. Des del 2014 i arran de la crisi a Ucraïna, la Unió Europea ha declarat prioritària aquesta infraestructura i el govern espanyol ja ha presentat projectes per valor de 15.000 milions d'inversió en infraestructures energètiques per acollir-se al 'pla Juncker'. D'aquests, l'ICO es compromet a aportar fins a 1.500 milions d'euros en uns projectes que, segons Rajoy, "permetran un llarg període de creixement i la creació de llocs de treball per garantir la gran conquesta d'Europa: l'estat del benestar".

El primer ministre portuguès ha afegit que molts estats del centre d'Europa podrien evitar la "incertesa" de dependre del gas rus amb la creació d'un "mercat d'energia suficientment cohesionat". "Si tinguéssim les connexions adequades amb la resta d'Europa podríem satisfer el 40% de les necessitats dels estats que avui depenen del gas rus", ha afegit. Passos Coelho ha assenyalat que la interconnexió energètica entre Portugal i Espanya arribarà a l'11% l'any vinent.

stats