Economia 17/08/2012

El govern de Merkel referma la línia dura amb Grècia

El govern alemany va emfatitzar ahir la seva negativa a afluixar les condicions per al rescat grec. El vicecanceller Rösler va fer costat a Merkel i es va oposar a donar més ajut a Atenes.

Isaac Lluch
3 min
El primer ministre holandès, Mark Rutte, i el ministre d'Economia alemany, Philipp Rösler.

BERLÍN.Angela Merkel no està per escoltar gaire més sobre tragèdies homèriques i molt menys sobre cants de sirena. Així que ho tindrà ben difícil el primer ministre grec, Andonis Samaràs, quan visiti divendres que ve Berlín per commoure la cap del govern alemany. No té pensada cap concessió la cancellera alemanya per al seu homòleg grec, més que res perquè personalment tampoc s'ho pot permetre, tan esvalotat com té el personal a les pròpies files conservadores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per molt que Samaràs faci una visita de clemència primer a Berlín i l'endemà a París, Merkel no li donarà gaire coll. Un dia abans de rebre el primer ministre grec, la cancellera serà l'amfitriona del president francès, François Hollande. Es reuniran per avaluar l'evolució de l'eurozona i estudiar la desesperada situació de Grècia, que voldria posar sobre la taula una pròrroga de dos anys més per complir amb les contrapartides de reformes imposades a canvi dels rescats.

Quan encara no s'han fet aquestes trobades, Merkel s'ha oposat abans i després de les vacances a afluixar les condicions acordades per a un segon rescat a Atenes. Tot i que en les últimes hores ha evitat pronunciar-se directament sobre la moratòria, el vicecanceller i ministre alemany d'Economia, Philipp Rösler, es va encarregar ahir de remarcar la línia dura de Berlín amb el sud d'Europa.

Grècia vol més temps

Segons el Financial Times , Samaràs vol proposar a Merkel i Hollande un ajornament dels esforços de reforma: en comptes de presentar uns balanços de retallades per valor d'11.500 milions d'euros fins al 2014, Atenes pretén assolir aquesta xifra el 2016, a més de discutir el volum d'estalvi. Però Berlín no està per donar més facilitats. "És evident que no podem portar a terme un altre paquet de rescat a Grècia. I tampoc el volem", va indicar ahir Rösler en el programa Morgenmagazin de la televisió alemanya ARD. "No hi pot haver rebaixes en les reformes. El compliment de les regles és clau per a la credibilitat a l'eurozona i també per a altres països", va reblar.

Tot i que va descartar un tercer paquet d'ajudes per a Grècia, Rösler no es va expressar directament sobre la qüestió dels terminis per complir amb el dictat d'austeritat imposat. Aquesta possibilitat l'havia deixat oberta el ministre d'Exteriors i predecessor de Rösler com a president del Partit Liberal alemany (FDP), Guido Westerwelle.

L'actual vicecanceller va preferir insistir en el discurs de "manteniment de la consolidació pressupostària als estats endeutats" i es va espolsar alhora les crítiques que va adreçar cap al gabinet de Merkel l'excanceller Gerhard Schröder. L'exlíder socialdemòcrata va aprofitar per aparèixer a la televisió estatal local per esperonar el poble grec i burxar l'actual govern. "Haurien de deixar d'acarnissar-se amb Grècia. Si Europa abandona Grècia, els especuladors atacaran de seguida altres països, com ja passa amb Portugal, Espanya i en certa manera amb Itàlia", va destacar Schröder.

Bé haurien desitjat els grecs escoltar a la seva televisió les mateixes paraules no d'un excanceller alemany sinó de la mateixa Merkel. Però l'actual cap del govern germànic de moment no dóna mostres de fer concessions. Al contrari, exigeix d'Atenes que compleixi amb els requisits d'estalvi de partida. S'ha esgotat la paciència amb Grècia i cada concessió podria provocar una rebel·lió a les pròpies files, al marge que aniria a costa dels esforços per donar també aire per a un rescat a altres països nuclears de l'eurozona com Espanya i Itàlia.

Per això la cancellera es manté de ferro.

stats