DÈFICIT I FISCALITAT
Economia 20/05/2012

El govern amplia l'amnistia al diner negre en efectiu

El govern espanyol inclou també els diners en efectiu dins l'amnistia fiscal que prepara i que fins ara volia fer aflorar comptes i béns a l'estranger. L'esborrany permetrà regularitzar ingressos en negre.

Ara
2 min
El govern espanyol confia a ingressar més dels 2.500 milions d'euros previstos inicialment fent aflorar més de 25.000 milions ocults.

BARCELONASi el document sobre les noves condicions de l'amnistia fiscal que ahir va circular es confirma, Hisenda també farà els ulls grossos amb els diners de l'economia submergida que s'hagin generat abans del desembre del 2010. El canvi substancial en la norma, que ahir va avançar La Vanguardia , busca que entrin dins del circuit bancari diners en negre de negocis no declarats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, el ciutadà només haurà d'ingressar la quantitat al banc per regularitzar-la després amb una tributació de només el 10%. Això, segons alguns experts, ja genera dubtes perquè amb l'ingrés no es garantirà la data en què s'han obtingut els imports i, per tant, s'obrirà una porta al frau. També alerten que això pot ser incompatible amb la norma antiblanqueig de capitals, que obliga les entitats financeres a anar molt amb compte a l'hora d'acceptar ingressos de procedència dubtosa.

El redactat planteja escletxes sobre com es podrà controlar, en el cas dels diners en efectiu que s'hagin generat abans del 2010. Això pot provocar situacions de frau com ara una persona que cobri per una venda d'un habitatge, no declari l'IRPF dels beneficis i, en canvi, ingressi aquesta quantitat l'endemà en un banc per només pagar el 10% d'impostos.

Fonts del PP van declinar comentar les noves condicions de l'amnistia i van assegurar que el text encara no és el definitiu. No es descarta que s'introdueixin canvis pel que fa a limitar les quantitats en efectiu que pugui arribar a blanquejar cada defraudador. El text definitiu podria estar llest per a l'aprovació definitiva la setmana vinent.

L'esborrany concreta una mica més l'escenari que va plantejar el decret llei del govern espanyol al març, quan va anunciar una amnistia fiscal que, va dir llavors, afectava béns i comptes corrents a l'estranger. Ara sembla que s'hi afegiran també els diners en efectiu.

Darrere la decisió d'incloure el diner negre en efectiu hi ha l'objectiu d'aconseguir més recaptació. Inicialment, el govern del PP comptava a omplir les arques públiques amb 2.500 milions d'euros per aquesta via, per la qual calculaven que entrarien en circulació 25.000 milions d'euros ocults o, com consta en el decret inicial, "actius no declarats".

Un peatge mínim del 10%

Quan el govern espanyol va anunciar les condicions excepcionals per regularitzar béns i diners, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va fer tot el possible per maquillar la mesura. "Regularització, deu voler dir", va corregir quan els periodistes li preguntaven per l'amnistia.

L'anunci va coincidir amb la presentació d'uns pressupostos estatals amb una retallada de més de 27.000 milions d'euros. El PP va vendre l'amnistia com una oportunitat, en plena crisi, de fer circular el diner.

El cost de regularitzar diners en efectiu o béns i comptes corrents a l'estranger serà només del 10%. Sense aquesta mesura, el gravamen fiscal podria arribar en alguns casos a superar el 50%, pel que fa a l'impost de la renda o bé el 30% si es tracta del de societats. Segons va dir el ministre Cristóbal Montoro, el dia que es va fer pública l'amnistia, aquest peatge "mínim" és millor que mantenir la situació d'irregularitat en què estan ara aquests capitals.

L'altre motiu de justificació del govern espanyol és l'exemple de països europeus on també s'ha aplicat la mesura. És el cas d'Itàlia, on les arques públiques van recaptar per aquesta via 5.000 milions d'euros.

stats