Publicitat
Publicitat

El govern espanyol rebaixarà el cost per passar a una hipoteca de tipus fix

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, anuncia una mesura que a curt termini beneficia la banca

Una empenta per a la banca. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat aquest dilluns que el govern espanyol té previst rebaixar el cost que ha d'assumir l'usuari si vol passar d'una hipoteca de tipus variable a una de tipus fix. Ho ha avançat en un esmorzar organitzat per Unicaja i Diario SUR a Málaga, on ha explicat que aquesta millora s'inclourà a la futura llei de crèdit immobiliari que preveu que l'usuari pugui passar la seva hipoteca de variable a fixa "pràcticament sense costos". 

Guindos ha afegit que aquest canvi suposa una "assegurança" per al consumidor perquè ara l'Euríbor (l'índex al qual estan referenciades la majoria d'hipoteques) està en negatiu, "però no estarà així tota la vida". El ministre ho considera una assegurança perquè tenir un préstec hipotecari referenciat a un índex fix i no variable evita al consumidor oscil·lacions en l'import que paga d'interessos al llarg del temps i, per tant, a llarg termini és més segur i estable. 

Un canvi de tendència

Però si aquest canvi es produeix precisament ara és perquè l'Euríbor toca mínims i aquest escenari d'interessos baixos perjudica els bancs necessitats de liquiditat. A curt termini, doncs, facilitar a les entitats financeres que els seus clients puguin passar a hipoteques de tipus fix els dona un cop de mà.  Cal recordar que hi va haver escenaris en què la banca estava interessada en comptar amb préstecs de tipus variable. Segons l'Associació Hipotecària Espanyola, el 2006, abans que esclatés la bombolla immobiliària, només el 2,48% dels nous crèdits que es firmaven eren fixos mentre que, segons Guindos, el 1996 les variables eren una minoria.

Des de l'any passat, però, el tipus fix va guanyant posicions i, segons les últimes dades disponibles, més d'un 20% dels nous préstecs signats el 2016 van ser fixos, un percentatge que ha augmentat fins al 40% el primer trimestre d'aquest any segons els registradors, una xifra rècord. El mateix informe trimestral apunta que la contractació a tipus d'interès variable (gairebé totalment a l'Euríbor) es va situar a mínims històrics del 60%. 

De fet, el mateix ministre d'Economia ha explicat que hores d'ara pràcticament el 95% de les hipoteques d'Espanya són de tipus variable i lligades a l'Euríbor, al mateix temps que ha recordat que són contractes "a molt llarg termini, a 25 o 30 anys, i els tipus d'interès no sempre estaran igual". A més, ha afegit que "la pujada de tipus s'anirà reflectint a les hipoteques" i per això ara és dona la possibilitat de passar-les a tipus fix. 

La banca respon a les sentències anunciant hipoteques més caresDesprés del cas de les clàusules terra i d'altres clàusules declarades abusives per diferents instàncies judicials, el govern espanyol s'ha decidit finalment a actualitzar la normativa hipotecària seguint la normativa europea, com les autoritats comunitàries li requereixen, i per això promet garantir més transparència. En aquest sentit, el ministre d'Economia també ha fet referència a altres novetats com ara el paper que ha de tenir el notari en la signatura i la fase precontractual. "Intentarem que la transparència sigui absoluta amb les despeses i clàusules terra i amb les clàusules completes perquè el contracte hipotecari no és un contracte senzill, es tracta d'evitar l'opacitat", ha afirmat. 

Així doncs, ja fa temps que els bancs intenten traslladar el pes dels nous préstecs cap a un tipus més estable que en un escenari d'interessos baixos els garanteixi liquiditat. A més, paral·lelament les entitats han anat encarint les hipoteques a tipus variable, precisament per aconseguir aquest canvi i també emparats sota el discurs que les creixents exigències de transparència després de l'escàndol de les clàusules terra encariria els nous préstecs.

Etiquetes

Més continguts de