ECONOMIA
Economia 01/01/2011

El govern espanyol diu que no renegociarà el finançament de Catalunya

Tot i així, es mostra disposat a parlar de més traspassos de competències

Efe
2 min

MadridEl secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrías, ha expressat la voluntat del Govern de dialogar amb l'Executiu d'Artur Mas per seguir aprofundint en l'autogovern, però adverteix que no negociarà res que trenqui els elements clau del sistema de finançament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha manifestat Zarrías en una entrevista amb Efe, en què ha deixat clar que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero manté la seva "mà estesa" cap a l'Executiu català, amb el qual en les pròximes setmanes es reprendran els contactes per negociar nous traspassos.

Sobre la proposta de CiU de poder aconseguir per a Catalunya un concert econòmic similar al del País Basc, Zarrías ha assenyalat que, en un principi, el Govern "no deixarà de parlar de res, però, evidentment, tampoc anirà a res que vingui a trencar una sèrie d'elements clau que estableix el sistema de finançament".

Un sistema, ha recordat el secretari d'Estat, que va ser aprovat fa molt poc temps, està vigent i té intenció de durar com a mínim l'actual legislatura.

Per a Zarrías, el model beneficia les comunitats autònomes, va aportar 11.000 milions addicionals al seu finançament i, "d'alguna forma, segueix mantenint alguna cosa que per al Govern és clau: la solidaritat interterritorial i la igualtat que suposa que, es visqui on es visqui, els ciutadans tinguin els mateixos drets".

Respecte al desenvolupament de l'Estatut després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), Zarrías ha deixat clar que el Govern d'Espanya "allarga la mà" al nou Executiu d'Artur Mas per "seguir dialogant i acordant traspassos que aprofundeixin en l'autonomia", tal com s'ha fet amb l'anterior equip que va dirigir el socialista José Montilla.

Per part del Govern, la voluntat és "total", ha reiterat Zarrías, abans de mostrar-se convençut que en les pròximes setmanes es podran reprendre els contactes a la Comissió Bilateral "per anar establint prioritats i signant traspassos".

stats