Crisi del deute
Economia 02/10/2011

El govern grec anuncia un pla per acomiadar 30.000 funcionaris

Papandreu preveu una retallada del 30% de la despesa pública. Els sindicats han convocat vaga general dimecres 5 d'octubre

Agències
1 min
Papandreu arriba al Parlament grec / REUTERS

AtenesEl govern grec ha aprovat en una reunió extraordinària el pressupost del 2012, que preveu una retallada del 30% de la despesa pública. És la resposta a una setmana de negociacions entre l'executiu de Giorgios Papandreu i l'anomenada "troika": els representants del Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea. Amb el nou pla d'austeritat, Grècia hauria d'obtenir, el proper dia 13, la llum verda dels socis de la zona euro per un crèdit de 8.000 milions d'euros, que li ha de permetre evitar la bancarrota a l'estat. Atenes havia assegurat que no tenia recursos per pagar les nòmines dels funcionaris i les pensions a finals de mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Atenes preveu una sèrie de mesures d'austeritat, segons informa l'agència Reuters:

  • L'acomiadament de 30.000 dels 900.000 funcionaris del país. Aquests passaran "a la reserva" i podran ser acomiadats l'any vinent.
  • Privatitzacions d'empreses públiques, per recaptar 4.000 milions d'euros aquest any i 50.000 milions fins al 2015. Els principals candidats són l'administració de loteries i l'aeroport internacional d'Atenes.

Els sindicats grecs preparen una vaga general per dimecres, 5 d'octubre que es preveu que tingui un seguiment massiu, després que assalariats i pensionistes hagin vist caure els seus ingressos de més d'un 40%. A més s'han augmentat els impostos indirectes i la taxa d'atur oficial arriba al 16%, el doble que abans de la posada en marxa dels primers plans d'austeritat, el 2010.

Malgrat les mesures d'austeritat, el govern reconeix que el dèficit superarà el 8,5% del PIB, per sobre de l'objectiu del 7,6% imposat per la "troika".

stats