LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 28/01/2015

El govern ja parla de canvi de cicle

El Tresor s’endeuta gratis, però el Banc d’Espanya avisa: comerç, indústria i exportació perden força

Joan Rusiñol / Xavier Grau
3 min
Rajoy sosté que entre 2014 i 2015 es crearan un milió de llocs de treball a l’Estat.

Madrid/barcelonaRigor, responsabilitat i reformes. Aquestes són les tres erres que, segons expliquen a la Moncloa, han de continuar guiant l’única política econòmica que -a parer seu- acaba donant fruits. Darrere de cada dada macroeconòmica positiva, diuen, hi ha persones, i ara els seus esforços es concentren a explicar-ho. Mentre els partits de l’oposició al Congrés posen l’accent en la devaluació salarial, l’increment de la desigualtat i la taxa de treballadors pobres, el govern espanyol insisteix que el pitjor de la crisi ha passat i que ja s’ha encarat la recuperació. L’objectiu governamental és posar un tallafoc a l’efecte mirall que pot provocar a l’estat espanyol en any electoral el triomf de Syriza.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“El nostre país està a les portes d’un cercle virtuós de creixement i ocupació”, va dir amb to triomfalista ahir Mariano Rajoy. “Espanya ha encès l’interruptor del canvi”, va afirmar, a la inauguració de Spain Global Tourism Forum, organitzat pel ministeri d’Indústria. El discurs de fons de l’executiu espanyol és que seria insensat fer, precisament ara, un cop brusc de timó i apostar per l’alternativa que proposa Podem, a l’alça a les enquestes. Rajoy sosté que els esforços -les retallades- han valgut la pena i va reiterar que entre el 2014 i el 2015 s’hauran creat un milió de llocs de treball: “És un milió de projectes de vida recuperats i un milió de llars on torna l’esperança”, va dir, en aquest intent de traduir les grans dades al dia a dia de les persones. Aquest optimisme desfermat contrasta amb previsions com les de l’Organització Internacional del Treball, que preveu que la taxa d’atur no baixi del 20% en tot el que queda de dècada.

El president espanyol va assegurar que continuarà atiant el foc del creixement amb “el combustible de les reformes”, tot i que no va especificar quines. Mirada de nou, pel retrovisor, cap a Atenes. Madrid no està disposat, com a mínim en públic, a deixar que Europa permeti a Grècia prendre la drecera de la condonació de part del deute. Segons Rajoy, el seu camí és el que permet redreçar l’economia amb fonaments sòlids. Sobre el model de creixement no en va dir res. Al contrari: va presumir que el turisme és el “vaixell insígnia” de l’economia espanyola, i va donar a entendre que seguirà sent així.

Dades positives

Al marge de les dades turístiques que va oferir Rajoy (vegeu l’article relacionat), ahir se’n van conèixer d’altres que de ben segur que faran créixer l’optimisme de l’executiu espanyol. Per exemple, per primer cop l’Estat pot finançar-se pràcticament sense cost. En l’emissió de deute públic d’ahir, la primera després de la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de comprar deute i després de la victòria de Syriza a Grècia, el Tresor va col·locar 2.561 milions en lletres a tres i nou mesos a tipus mínims. Es van col·locar 561 milions en lletres a tres mesos a un interès del 0,018%, el mínim històric.

Una altra dada positiva d’ahir va ser el dèficit de les administracions públiques, que al novembre es va situar en el 4,62% del PIB, un 9% menys que un any abans i lluny de l’objectiu per a tot l’any, del 5,5%.

Matisos del Banc d’Espanya

L’eufòria de Mariano Rajoy la va aigualir en part el Banc d’Espanya, que en el seu butlletí mensual del gener va subratllar algunes ombres de l’economia espanyola, tot i reconèixer la millora de l’ocupació i del finançament. Però, tot i la millora de la confiança de les famílies, el Banc d’Espanya destaca que “el comerç minorista va registrar un cert debilitament al novembre”.

Un altre punt feble va ser la indústria, on els principals indicadors van mostrar al desembre “un to de menys fortalesa en comparació amb el mes anterior”, però en nivells “coherents amb una continuació de l’expansió de la activitat”. Una cosa similar va passar als serveis, on l’indicador de l’activitat va mostrar al novembre “una pèrdua de dinamisme [en registrar una taxa nul·la intermensual] amb una ralentització generalitzada”.

Les exportacions, per la seva banda, van debilitar-se al novembre 2,5 punts respecte a l’octubre, amb una ralentització bastant generalitzada però “particularment intensa en el cas dels béns d’equip”.

stats