Economia 24/11/2011

Qui deu a qui entre les principals potències econòmiques?

Un gràfic de la BBC constata que el risc d'Espanya de fer fallida és de nivell mitjà, com el de França. En zona de perill alt s'hi troben Grècia, Portugal, Itàlia i Irlanda

Ara
1 min
El gràfic de la BBC

BarcelonaUn gràfic elaborat per la BBC compara els deutes entre els actors principals de la zona euro. També mostra la situació dels països econòmicament més potents (com ara els Estats Units i el Japó). En el gràfic apareix un cercle en què es mostra el deute extern brut i l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les fletxes indiquen la quantitat de diners que deu cada país als bancs, de manera que s'hi mostra un 'qui deu a qui' de manera senzilla. En el cas espanyol, les fletxes més gruixudes van a parar a Alemanya i França. Els colors que s'atribueixen als països són una guia aproximada a la quantitat de problemes que té cada economia.

Segons recull el gràfic, el risc d'Espanya és de nivell mitjà, igual que el de França. El risc a Portugal, Irlanda, Itàlia, Grècia és alt, mentre que als Estats Units, al Japó, Alemanya i la Gran Bretanya el nivell de risc és baix.

El cercle mostra que Espanya deu una gran quantitat a França i Alemanya, de 112.000 milions d'euros i 131.700 milions, respectivament. Segons el gràfic, el deute exterior per capita a Espanya és de 41.000€, mentre que al Regne Unit és de 117.500. Tal com recull el gràfic de la BBC, el dèficit de la Gran Bretanya està per sobre de l'espanyol.

El deute extern del PIB a Espanya és del 284%, només superat pel d'Irlanda (1.093%) i la Gran Bretanya (436%). Les xifres més baixes les té el Japó (50% del PIB) i els Estats Units (amb un 101%).

La Gran Bretanya és el país que més quantitat de diners deu a Espanya, amb 316.000 milions d'euros.

stats