Economia 02/08/2012

El rescat al que hauria de recórrer Espanya per fer reaccionar al BCE

El Fons Europeu d'Estabilitat Financera podria comprar deute espanyol per alleugerir la pressió dels mercats

Ara
1 min

BarcelonaDraghi ha desinflat les expectatives en assegurar que el Banc Central Europeu no sortirà en defensa dels països amb problemes si no és que aquests demanen l'ajuda del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest fons, que té una capacitat financera de 440.000 milions d'euros, ja ha participat en el rescat de països com Irlanda o Portugal i haver-hi de recórrer suposa posar-se l'etiqueta de país rescatat.

El FEEF, a part de finançar als països rescatats, pot emetre bons (als quals Standard & Poor's va rebaixar la qualificació la setmana passada) i, si Espanya ho demana, comprar deute en el mercat secundari per rebaixar el preu del deute, garantint la liquiditat als inversors. Seria una mena de rescat "suau".

Aquesta ajuda, però, hauria de ser aprovada per l'Eurogrup i suposaria l'arribada de tècnics de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI, coneguts com la "troica" o els "homes de negre", en paraules del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Segons es desprèn de les paraules de Draghi, si Rajoy formalitza una petició d'ajuda al FEEF, el BCE ajudaria a rebaixar el cost del finançament espanyol reactivant la compra de deute, aturada des de fa 20 setmanes.

En qualsevol cas, el FEEF encara està pendent del veredicte del Tribunal Constitucional alemany, que el 12 de setembre haurà de decidir si la participació d'Alemanya en el fons encaixa en la seva legalitat.

stats