Economia 14/07/2011

Les causes per sinistralitat laboral investigades per la fiscalia de Barcelona baixen a la meitat durant el 2010

La fiscalia considera que la principal causa d'aquest descens és la crisis econòmica i sobretot la davallada del sector de la construcció

Laia Espín/acn
2 min

BarcelonaLes causes obertes l'any 2010 per homicidis imprudents relacionats amb accidents laborals a les comarques de Barcelona es van reduir gairebé a la meitat respecte el 2009. Així ho mostra la memòria anual de la Fiscalia de Sinistralitat Laboral, que apunta com a causa d'aquest important descens la caiguda de l'activitat econòmica i sobretot de la construcció, un dels sectors tradicionalment més afectats pels accidents laborals mortals. Mentre que el 2009 es van obrir 33 causes per aquest motiu, el 2010 se'n van obrir 17. La Fiscalia de Sinistralitat Laboral té coneixement de gairebé tots els casos greus d'accidents laborals, ja que li arriben els informes mèdics i els atestats policials relacionats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els delictes de lesions imprudents també van baixar un 26,2%, passant de 183 a 135. Aquest descens també es nota en les causes pendents de tramitació a finals d'any, que han baixat un 18,2%, passant de 450 a 368.

Durant l'any 2010 el ministeri públic va fer 85 escrits d'acusació, 52 dels quals relacionats amb la construcció, 28 de la indústria, quatre del sector serveis i un de l'agrari. D'aquests 85, 22 escrits van ser per accidents mortals, la majoria dels quals dels anys 2006 i 2007. En relació a aquest punt, la fiscal coordinadora, Raquel Amado, ha explicat que tot i que els terminis van millorant, la instrucció dels casos dura una mitjana de tres anys, perquè tot i que els fets són relativament senzills, costa atribuir-ne la responsabilitat, a causa de les empreses subcontractades o la complexitat dels seus organigrames.

La fiscalia no va intervenir en cap causa per delictes de risc sense resultat lesiu, perquè, segons Amado, no és "pràctic". Fa uns anys es va establir que la Inspecció de Treball portés a fiscalia els casos de més risc, però això paralitzava l'expedient administratiu i el procés penal igualment era molt llarg. Si finalment s'arribava a acreditar l'existència de risc, era molt difícil d'atribuir la responsabilitat a algun càrrec de l'empresa. Per això, tot i que hi va haver alguna condemna, sobretot per conformitat, ara s'ha canviat de criteri.

stats