Economia 29/05/2013

Impostos, sanitat, bancs i reforma laboral: les condicions de Brussel·les a Espanya, una per una

El nou quadre de reducció del dèficit aprovat per la CE exigeix noves reformes a Rajoy

Dani Sánchez Ugart
2 min
El comissari europeu d'Economia, Olli Rehn / EFE

Brussel·lesLa contrapartida que el president espanyol, Mariano Rajoy, haurà d'acceptar a canvi del relaxament dels objectius de dèficit serà fer encara més reformes i pitjar l'accelerador de les que ja ha presentat. Les recomanacions de la CE que ha fet aquest dimecres la CE incideixen en el mercat laboral, els impostos i, com a novetat, fins i tot en el sector sanitari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Retallades sanitàries i sostenibilitat de les pensions. Espanya ha de fer un esforç pressupostari per reduir el dèficit, i ha d'estudiar reduir la despesa en medicaments i els costos del sistema sanitari. A més, haurà de fer un examen "sitemàtic" de totes les grans partides de despesa i finalitzar, com a molt tard a finals del 2013, la regulació del factor de sostenibilitat de les pensions.

2. Impostos. Revisar els impostos, explorant el marge que existeix si s'eliminen alguns productes de l'IVA superreduït i augmentar alguns impostos, com els mediambentals o de carburants.

3. Bancs. Seguir amb la reforma financera segons el calendari previst.

4. Reforma laboral. Presentar modificacions a la reforma laboral, si calen, i fer "ràpidament" una reforma de les polítiques actives d'ocupació.

5. Atur juvenil. Lluitar contra l'atur juvenil reforçant la importància de la formació dels joves aturats i reduint el fracàs escolar, prorrogant la FP dual fins a més enllà de l'actual prova pilot.

6. Pobresa. Reduir el risc de pobresa i augmentar les possibilitats d'accedir al mercat de treball de les persones en risc d'exclusió social.

7. Traves burocràtiques i liberalització. Aprovar "urgentment" la llei d'unitat de mercat. Eliminar traves burocràtiques per obrir empreses, aprofundir en reformes de suport als emprenedors i ampliar l'ús de les llicències ràpides a sectors que no siguin el comerç.

8. Energia. Posar fre al dèficit de tarifa elèctrica. Reduir els deutes que han deixat les infraestructures no rendibles i garantir la competència dels serveis de ferrocarrils.

9. Administració. Augmentar l'eficiència de l'administració pública abans de l'octubre del 2013, amb una reforma també de l'administració local.

stats