ECONOMIA
Economia 10/01/2011

El jutge cita com a imputat Jordi Carulla pel presumpte frau fiscal d'Agrolimen

El jutge que investiga un presumpte frau fiscal del grup Agrolimen ha citat a declarar com a imputat Jordi Carulla

Laia Espin/efe
2 min

BarcelonaJordi Carulla és un dels sis germans propietaris de la societat i el jutge l'ha cridat per interrogar-lo sobre la seva vinculació amb el complex d'empreses que hauria servit per evadir impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona pretén interrogar en primer lloc Jordi Carulla, atès que un informe de l'Agència Tributària el situa al centre de la trama amb la qual Agrolimen hauria evadit impostos almenys durant cinc anys.

La investigació judicial sobre els sis germans propietaris d'Agrolimen, un dels grups empresarials més importants de Catalunya, parteix d'un informe de l'Agència Tributària sobre l'activitat del grup en l'exercici 2006-2007 que apuntava indicis de frau fiscal a la corporació, a través d'una complexa operació d'enginyeria financera.

Concretament, els propietaris d'Agrolimen haurien venut les seves accions a dues societats domiciliades a les Antilles Neerlandeses, que al seu torn estaven participades per dues empreses més amb seu a Costa Rica i Uruguai, països on la tributació per beneficis empresarials és mínima.

Posteriorment, aquestes dues societats llatinoamericanes van adquirir el 100% de les accions de les empreses domiciliades a les Antilles Neerlandeses, fet que les va convertir en les seves propietàries.

L'informe de l'Agència Tributària que ha donat peu a la investigació col·loca Jordi Carulla al capdavant de la primera baula d'empreses, domiciliades a les Antilles Neerlandeses, que suposadament van servir per evadir impostos del grup Agrolimen.

Actualment, la participació de Jordi Carulla en el grup es vehicula a través de dues societats dedicades a la gestió de valors representatius de fons, tant de residents com de no residents.

A diferència dels seus cinc germans, representats en el grup Agrolimen a través de les empreses MinLlu (Lluís), MinAr (Artur), MinAu (Aurèlia), MinMa (Mariona) i MinMon (Montserrat), les societats que controla Jordi Carulla no fan cap referència a nom seu.

L'Agència Tributària apunta a més que Jordi Carulla i la seva dona haurien eludit el pagament d'impostos al fisc en tributar com a no residents, per tenir domicili a Londres, malgrat que Hisenda sospita que resideixen a Barcelona.

La investigació sobre els Carulla procedeix d'unes diligències obertes el 2008 per l'Audiència Nacional per un presumpte delicte contra la Hisenda Pública, arran de l'anàlisi dels moviments bancaris del banc portuguès Espirito Santo, les seus del qual van ser registrades l'any 2006 en el marc d'una operació del jutge Baltasar Garzón contra el blanqueig de capitals.

stats