Economia 16/06/2016

La indústria acapara el 60% de l’augment de la inversió estrangera

Un informe de la Cambra qüestiona les crítiques llançades per la patronal Foment aquesta setmana

Júlia Manresa
3 min
La indústria acapara el 60% de l’augment de la inversió estrangera

BarcelonaLa crisi econòmica va forçar economies com la catalana i l’espanyola a replantejar el seu model productiu i impulsar un sector deixat de banda durant els anys anteriors a l’esclat de la bombolla: la indústria. Els governs van redescobrir-la i es van afanyar a reindustrialitzar les economies. En el cas de Catalunya, els indicadors són desiguals: no es pot dir unànimement que la indústria estigui recuperant posicions respecte a altres sectors, com els serveis, en aportació al PIB o a la creació d’ocupació. De totes formes, un dels indicadors on sí que es nota millora d’aquest sector és en la inversió estrangera. En concret, “la indústria manufacturera ha estat la gran protagonista del creixement de la inversió estrangera a Catalunya, concentrant el 60% de l’augment total del conjunt dels sectors”, segons la 'Memòria econòmica de Catalunya' de la Cambra de Comerç, presentada ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tanmateix, l’evolució de la inversió estrangera any a any és molt variable, segons Carme Poveda, responsable de la memòria i directora d’anàlisi econòmica de la Cambra. Per això, explica, és més encertat escollir un període temporal més ampli (de cinc anys, per exemple) per determinar si la tendència és favorable. D’aquesta manera, i segons les dades de l’informe, entre 2010 i 2015 els inversors estrangers van destinar 1.066 milions de mitjana al sector manufacturer català, un 30% més que els 735 milions invertits de mitjana entre 2004 i 2009. Durant aquest període, empreses com Volkswagen han anunciat inversions milionàries a les plantes de Seat a Martorell, Nestlé o Noel Alimentació a Girona o Hartmann a Mataró.

Segons Poveda, un altre indicador que apunta a la paulatina millora del sector industrial és que, per primera vegada a la història, en l’últim any la indústria ha estat la responsable de la creació del 50% de l’ocupació, un pes que tradicionalment requeia en els serveis.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va participar en la cloenda de la presentació d’aquest estudi i va utilitzar totes aquestes dades per rebatre les crítiques que aquesta mateixa setmana va llançar el president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà. Dilluns passat, el líder empresarial va acusar el procés independentista d’aturar inversions i provocar –juntament amb la fiscalitat– la deslocalització d’empreses. De fet, Gay de Montellà va assegurar que molta de la inversió estrangera que arriba és per al sector immobiliari i no per a l’industrial, que va considerar que és el que necessita Catalunya. Una afirmació que l’informe posa en dubte.

Fuga d’empreses

“A Madrid hi ha més fuita d’empreses que a Catalunya”, va proclamar ahir Puigdemont, que, a més, va titllar de “falsedats” els arguments de qui digui el contrari. Per demostrar-ho, el president va posar sobre la taula les dades de l’informe de la Cambra (que es basa en estadístiques de l’INE), segons les quals l’any 2015 Catalunya va perdre 815 societats mercantils, un 0,32% del total del teixit empresarial català, mentre que Madrid en va perdre 1.035, un 0,5% del total.

La memòria també destaca com un dels factors clau per al creixement de l’economia catalana la capacitat d’internacionalització de les empreses, que entre 2014 i 2015 han portat les exportacions a créixer “a un ritme superior al de les exportacions mundials”. Tot i això, la presentació va concloure amb prudència. “Anem per bon camí però encara hi ha reptes pendents i les perspectives de creixement s’han rebaixat”, va advertir Poveda.

stats