Economia 12/07/2012

La indústria catalana de la moda, líder amb un terç de les exportacions espanyoles

El sector factura gairebé 4.500 milions a l'any i té vora 35.000 treballadors. Els mercats exteriors donen oxigen a les empreses, amb increments de l'11% en exportació

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl sector de la moda a Catalunya manté la fortalesa i el lideratge a Espanya, gràcies principalment a les exportacions. La indústria catalana concentra una tercera part de les vendes a l'exterior a nivell estatal i el creixement anual és de l'11%, segons el primer informe econòmic de The Brandery.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les 5.293 empreses catalanes de tèxtil, confecció, cuir i calçat van facturar 4.459 milions d'euros el 2010, el 30% del total estatal. La crisi es va deixar notar amb un descens de l'1,5% en la xifra de negoci i també en l'ocupació, que va reduir-se un 10%. El sector ocupa 34.964 treballadors, segons les dades de l'informe, elaborat per Modaes.es.

La fortalesa industrial rau sobretot en els pols tradicionals: les comarques de l'Anoia, el Vallès Occidental i el Maresme. A més a més, cada cop hi ha un nombre més gran d'empreses internacionalitzades i les vendes a l'exterior van superar els 4.200 milions el 2010, un 11,4% més.

Malgrat la falta de dades oficials actualitzades, la tendència exportadora continua. A banda dels cinc mercats estrella –França, Itàlia, Portugal, Alemanya i el Marroc–, la indústria catalana s'obre a d'altres països que creixen amb força com ara l'Aràbia Saudita, Veneçuela o el Japó.

Al global d'Espanya, la facturació al sector de la moda va ser de 14.938 milions d'euros el 2010, una davallada d'un 1%, i les exportacions van créixer un 11,5%, fins als 12.483 milions.

L'informe, editat pel saló de moda urbana de Barcelona, The Brandery, també recull la tendència de relocalització de fàbriques des de la Xina o d'altres països asiàtics fins a ubicacions més properes com Turquia, el Marroc o Portugal.

La moda, cinquè producte més comprat a internet

La venda de moda per internet ocupa ja la cinquena posició en el rànquing de productes més adquirits 'online'. L'any passat, les vendes de peces de vestir van arribar als 355 milions a tot l'Estat, un 71,8% menys que l'any anterior.

L'increment ha estat exponencial els darrers anys: d'una facturació de 15 milions en roba comprada a internet el 2007 s'ha passat als gairebé 354 milions de l'any passat.

stats