Economia 20/04/2015

Els industrials reclamen més incentius a l'Administració per invertir en recerca i innovació

El sector manufacturer reivindica la figura de l'aprenent i defensa que la FP dual és la millor eina de futur per a la competitivitat de la indústria

Elena Freixa
2 min
La devaluació interna a Catalunya i els creixents costos als països en desenvolupament poden jugar a favor de la reindustrialització.

BarcelonaLa inversió en recerca i innovació no pot avançar al ritme que ho ha fet fins ara ni retrocedir com ha passat durant els anys de crisi. Si no, a Catalunya i al conjunt d'Espanya els queden per davant 19 anys per atrapar la mitjana europea, que suposaria destinar el 3% del PIB a R+D. "Cal duplicar recursos i passar els 3.000 milions actuals als 6.000 milions", ha dit aquest dilluns l'enginyer i economista, Xavier Ferrás, en unes jornades organitzades per la Fundació per la Indústria a Sabadell.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conjunt del sector ha reclamat més incentius de les administracions per "fer el salt" i assegurar un futur competitiu al sector manufacturer. "Si ens ho creiem de debò això de la innovació i la recerca, cal que sigui prioritari als pressupostos", ha remarcat Ferrás. L'economista Miquel Puig ha corroborat que el model de transferències tecnològica dels centres de recerca a les empreses (principalment pimes) ha de ser l'objectiu a replicar a Catalunya per assegurar aquest salt endavant del sector industrial.

Al llarg de les jornades, diferents meses de debat han repassat els diferents elements de competitivitat industrial, entre els quals han assenyalat la formació dels treballadors. "Cal rescatar la figura de l'aprenent i entendre que la formació és una inversió i traduir-ho en recursos per demostrar que t'ho creus", ha defensat el director general de Gedia Automotive, Josep Maria Vall, una companyia alemanya del sector de l'automòbil instal·lada a Catalunya.

Ha explicat l'experiència de l'empresa desplegant un model d'FP dual que combina hores lectives i de feina on els alumnes aprenen amb tutors que són treballadors de Gedia.

El responsable del centre de Savigliano (a Itàlia) d'Alstom, Joan Forcada, també ha defensat el salt de competitivitat que suposa per a una planta millorar la qualificació dels empleats. Durant 8 anys, ha dit, va liderar a la planta de Santa Perpètua d'Alstom, el canvi d'orientació des del mercat estrictament espanyol cap al mundial per obrir-la a adjudicacions de projectes internacionals. "Involucrar els treballadors en els canvis i formar-los és la fórmula de la millora contínua", ha afegit.

stats