LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 20/09/2017

La inversió estrangera creix un 22%

Les estadístiques del ministeri d’Economia confirmen l’atractiu de Catalunya, que rep 1.600 M€

Dani Cordero
4 min
La inversió estrangera creix un 22%

BarcelonaEl ministre d’Economia, Luis de Guindos, ho admetia dilluns: les dades macroeconòmiques de Catalunya del 2016 i del 2017 són “les millors de la dècada”. Es referia a l’atur, al producte interior brut, a les exportacions i a les inversions. La seva afirmació va ser confirmada ahir per les estadístiques sobre inversió estrangera que elabora el seu gabinet. Catalunya va captar en el primer semestre de l’any 1.601,7 milions d’euros de l’exterior, una xifra que suposa una millora del 22,4% respecte als primers sis mesos de l’any passat. Malgrat l’actual context polític i les veus que ho neguen, l’economia catalana continua sent atractiva a l’estranger.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades del període són les quartes millors des que va començar la crisi econòmica, el 2008. I, de fet, la seva evolució és millor que la del conjunt de l’estat espanyol, on l’arribada de recursos forans va créixer a un ritme del 10% (14.206 milions d’euros). La Comunitat de Madrid, en canvi, va retrocedir un 8%, tot i que segueix captant un volum d’inversió bruta molt superior a la resta (7.578 milions d’euros), la meitat del total.

L’estadística que elabora el ministeri d’Economia comprèn l’adquisició d’empreses, la compra d’immobles de més de tres milions d’euros i té en compte també l’activitat de les companyies financeres que gestionen valors estrangers, cosa que explica el protagonisme de Madrid i la seva capitalitat financera. Si no es tenen en compte aquestes gestores de fons, la inversió a la Comunitat de Madrid cau fins als 5.990milions d’euros, mentre que la de Catalunya se situa en 1.571 milions.

Els economistes desconfien de les dades del ministeri a causa de les fortes oscil·lacions que pateixen trimestre rere trimestre i any rere any. Per això les gràfiques sempre mostren unes pronunciades dents de serra. José García Montalvo, professor d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, s’hi referia ahir: “Es tracta d’unes dades molt irregulars perquè poden patir canvis molt profunds a causa d’una única operació”.

El sector immobiliari

La inversió estrangera segueix el bon pas de l’evolució de l’economia catalana, que va créixer a ritmes intertrimestrals de prop de l’1% entre gener i juny. Des del departament d’Empresa es desconeixien les operacions que ha pogut incloure en l’estadística el ministeri d’Economia. García Montalvo explicava que al darrere de la bona dada de la primera meitat de l’any pot haver-hi la fortalesa del sector immobiliari.

La socimi Merlin va anunciar al mes de gener l’adquisició de la Torre Agbar, en una de les operacions immobiliàries de l’any a Catalunya. Va pagar 142 milions d’euros per mantenir l’emblemàtic edifici com a seu d’oficines -oferta per albergar l’Agència Europea de Medicaments en cas que s’esculli Barcelona-. El fons suís Stoneweg ha començat a executar un pla d’inversió a Espanya de 750 milions, dels quals entre el 30% i el 40% del total es destinaran a Catalunya, i el fons luxemburguès Shaftesbury ha adquirit un solar al Poblenou per 10 milions d’euros.

En el sector de la logística, el millor exemple de la bona acollida que té Catalunya a l’exterior és l’aposta que la multinacional nord-americana Amazon està fent amb la construcció al Prat de Llobregat d’un gran magatzem logístic per proveir el sud d’Europa i l’anunci que ubicarà una seu amb 500 treballadors al 22@ de Barcelona. El grup nord-americà Prologis ha anunciat també una inversió de 70 milions a Tarragona per construir un polígon industrial i 40 milions més a la Bisbal del Penedès.

Però hi ha altres inversions que estan computant en terres catalanes. El Grup Volkswagen manté els seus plans de millores a la Seat, on es va comprometre a destinar més de 4.000 milions d’euros per llançar nous productes en plena crisi pel frau dels motors dièsel. Els últims mesos la fàbrica de Martorell ha sigut l’escenari de canvis per poder assumir la producció del nou model Arona. En el sector alimentari, Nestlé està invertint 33 milions d’euros a la seva planta de Nescafé a Girona. I, en els serveis financers, Verse ha aconseguit 21 milions d’euros d’inversió per seguir el seu creixement.

LES CLAUS

1. Què inclouen les estadístiques d’inversions estrangeres?

El ministeri d’Economia inclou en les seves estadístiques sobre inversions estrangeres operacions immobiliàries i participacions en empreses, i comptabilitza també els moviments de les empreses que s’encarreguen de gestionar accions de societats estrangeres, sense impacte laboral directe.

2. Per què és un índex qüestionat?

Perquè una sola operació pot distorsionar els resultats i perquè els paràmetres per comptabilitzar poden variar. Amb tot, la Generalitat ha criticat que les dades no són fiables perquè no totes les inversions fan referència a la comunitat autònoma on es produeixen. El govern català va denunciar el 2016, per exemple, que no s’havia comptabilitzat la venda del 20% de Gas Natural per més de 4.000 milions.

3. Hi ha alternatives a les estadístiques oficials del ministeri?

La Generalitat ha utilitzat en algunes ocasions l’informe sobre inversions per regions europees que elabora el Financial Times, tot i que tampoc inclou totes les operacions que es produeixen.

stats