ECONOMIA
Economia 13/09/2011

Els preus tornen a baixar a l'agost i la inflació se situa al 3%

Es van abaratir els medicaments i la roba

Agències
1 min

BarcelonaLa inflació va tornar a baixar a l'agost per quart mes consecutiu i l'índex de preus al consum (IPC) va baixar una dècima respecte al mes anterior, tant a Catalunya com a Espanya, de manera que la taxa interanual s'ha situat al 3%, a nivells de desembre de 2010, segons publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquesta ocasió la dada no coincideix amb la de l'indicador avançat, que situava la inflació d'agost en taxa interanual en el 2,9%.

La caiguda dels preus del barril del petroli dels últims mesos, que ja es trasllada a les gasolineres, afegit a què la desaparició de l'efecte de l'augment de l'IVA decidit pel govern espanyol el juliol del 2010, ja no té efectes estadístics quan es compara interanualment, han fet que la inflació anual de l'agost hagi acumulat un nou descens per quart mes consecutiu i hagi quedat fixada en el 3%, tot i l'increment de preus d'una dècima en relació amb el juliol, segons l'INE.

L'augment de la inflació en relació amb el juliol ha estat condicionat per l'impacte que ha tingut l'enfilada de preus en el sector turístic com els viatges organitzats, els hotels, cafès i restaurants. Un descens continuat de quatre mesos en la taxa interanual no es registrava en les sèries de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) des del novembre del 2008.

En el conjunt de l'estat espanyol els preus van augmentar l'agost una dècima en relació amb el juliol i van deixar una taxa interanual del 3%, una xifra que no coincideix amb la publicada per l'indicador avançat del 30 d'agost passat que preveia que la taxa d'inflació anual de l'agost seria del 2,9%, cosa que hagués suposat trencar per primera vegada des del novembre del 2010 la línia del 3%.

stats