Economia 11/12/2011

Els bancs italians consideren la via legal contra les noves exigències de capitalització

Anuncien que recorreran "tots els camins possibles" per oposar-se a la decisió de l'Associació Bancària Europea, que demana una capitalització extra a la majoria d'entitats financeres del país

Efe
2 min

RomaL'Associació Bancària Italiana (ABI) durà a terme totes les mesures possibles, incloent-hi les mesures legals, per oposar-se al resultat de l'últim informe de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, d'acord amb la sigla anglesa), que eleva la necessitat de capitalització dels bancs d'Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho va anunciar el president de l'ABI, Giuseppe Mussari, durant un congrés a Roma en què va carregar durament contra l'informe divulgat el passat dijous a l'EBA, que augmenta de 14.770 als 15.366.000 d'euros la necessitat de capital de la banca italiana (la tercera més gran després Grècia i Espanya) per complir amb les noves exigències de la Unió Europea (UE).

"L'ABI recorrerà tots els camins possibles, inclent-hi el legal, per oposar-se a l'exercici" de l'Autoritat Bancària Europea, va dir Mussari, en declaracions que recullen els mitjans italians.

El de l'EBA, va afegir, "és un exercici equivocat en el fons i en el mètode, que no té en compte les especificitats dels bancs italians, és més, els ofèn profundament (...). És una evident injustícia. Qui escriu les regles ha d'exercir l'art del discerniment i del coneixement abans de la tècnica".

Segons el president de l'Associació Bancària Italiana "la tragèdia és identificar-ho tot sota el mateix nom de 'banca', posant regles idèntiques per a qui fa una feina diferent".

Mussari va afirmar que amb les noves normes "es posa en greu dificultat els bancs que sempre han adquirit títols de deute de l'Estat" i s'ha preguntat "amb quina serenitat" poden aquestes entitats seguir comprant bons "quan saben que les regles d'ahir ja no valen".

Dels cinc bancs italians que es van sotmetre amb èxit a les proves de solvència dutes a terme per l'EBA fins ara, només Intesa Sanpaolo, la segona entitat financera del país, no haurà de fer front a una capitalització extra per aconseguir el 9% de capital de màxima qualitat que la UE exigeix abans de juny de 2012.

L'últim informe de l'EBA augmenta les necessitats de dos bancs: Unicredit (la primera entitat del país), que requerirà ara 7.900 milions d'euros (7.370 milions anteriorment), i Banca Monte dei Paschi di Siena, que necessitarà uns 3.260 milions de euros (abans 3.000 milions d'euros).

Baixen, per contra les exigències de capitalització per Banco Popolare, que passa de 2.810 milions d'euros a 2.700 milions d'euros, i d'Ubi Banca, que abans necessitava 1.480 milions d'euros i ara 1.390 milions d'euros.

stats