CRISI DEL DEUTE
Economia 13/09/2012

La justícia alemanya avala el fons de rescat europeu

El Constitucional alemany ha avalat l'estratègia de la Unió Europea per conjurar la crisi de l'euro. Berlín podrà participar, amb condicions, en el fons permanent de rescat i en el pacte fiscal de la UE.

Isaac Lluch
3 min
PLE DEL BUNDESTAG La Cambra alemanya ahir durant el debat sobre els pressupostos del 2013.

BERLÍNLa fatigada Europa va rebre ahir un baló d'oxigen. El Tribunal Constitucional alemany (TC) va aprovar, amb reserves, el rescat de l'eurozona per a alleujament de tothom, va sintetitzar Angela Merkel. "És un bon dia per a Alemanya i per a Europa", va reivindicar la cancellera alemanya, sentint-se absolutament reforçada en la seva política anticrisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La llum verda que va donar el tribunal de Karlsruhe a la participació alemanya en el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) i al pacte fiscal europeu va ser acollida de seguida amb optimisme pels mercats. Poc després de la compareixença dels jutges alemanys, l'Íbex va passar dels 8.000 punts i la prima de risc espanyola va baixar per primer cop des de principis d'abril dels 400 punts. Al tancament dels mercats l'entusiasme es va relativitzar i la prima va quedar situada a 401 punts bàsics. La borsa espanyola va pujar finalment un 0,78% i es va quedar en 7.992 punts.

El Constitucional alemany, doncs, no aturarà Europa, per molt que molts ciutadans germànics s'havien fet esperances que els jutges donessin la raó als recursos d'urgència presentats contra l'entrada en funcionament del fons de rescat i del pacte fiscal. El Tribunal va refusar ahir aquestes demandes, que van arribar a firmar 37.000 euroescèptics, per bé que va posar unes condicions clares a l'acceptació de la participació alemanya en els fons de rescat permanent de l'eurozona: en essència, el Parlament alemany haurà d'aprovar prèviament qualsevol ajuda dirigida als països que tinguin problemes extrems per finançar-se i la contribució germànica a aquest fons es limitarà als 190.000 milions d'euros ja compromesos.

'No' a ampliar el fons

El tribunal va subratllar ahir que sense l'aprovació dels representants alemanys al consell de govern del Mecanisme Europeu d'Estabilitat no és possible apujar la participació d'Alemanya. És a dir, que sense un sí taxatiu de Berlín no es podrà fer efectiva en el futur cap ampliació del fons de rescat.

Com va passar amb anteriors decisions del TC alemany, que mai no ha votat en contra de cap mesura europea però sí que hi ha posat objeccions, va quedar reforçat un cop més el poder del Bundestag (cambra baixa) i del Bundesrat (cambra territorial), que hauran de ser informats fil per randa sobre els plans de rescat. Amb el sí condicionat de Karlsruhe, en tot cas, el president d'Alemanya, Joachim Gauck, podrà firmar "al més aviat possible" el paquet legislatiu que engloba el pacte fiscal i el fons de rescat permanent perquè hi puguin sol·licitar ajut ja països com Espanya i Itàlia.

El Constitucional alemany també va refusar el recurs en contra del nou programa de compra massiva de deute públic per part del Banc Central Europeu (BCE), per bé que va precisar que cal estudiar amb deteniment les futures decisions de Frankfurt per veure si encaixen amb l'ordenament jurídic de l'eurozona. La Comissió Europea (CE), per cert, va proposar ahir el Banc Central Europeu (BCE) com a supervisor bancari de la moneda comuna, com un primer pas cap a una futura unió bancària.

Alemanya, tot i així, haurà estat l'últim dels 17 països de l'euro a integrar-se en el funcionament del nou fons de rescat permanent. El Mede, que en teoria s'havia previst que entrés en vigor al juliol, es posarà en marxa finalment el mes que ve, fet que contribuirà a "l'estabilització de la zona euro", segons va dir el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble.

El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va confirmar aquest pronòstic en "prendre nota" de la "complexa" decisió del TC alemany -la sentència exprés té 319 pàgines- i convocar la reunió inaugural del fons Mede per al 8 d'octubre. Aquest Mecanisme Europeu d'Estabilitat, que disposa de 80.000 milions d'euros de capital i 500.000 milions de capacitat de préstec, substituirà el provisional Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF).

Més integració econòmica

Per Juncker, tant el fons de rescat permanent com el pacte fiscal europeu -la recepta de disciplina pressupostària que imposa Alemanya- constitueixen "un important pas endavant cap a més integració europea i una governança més forta a l'eurozona".

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va donar la "benvinguda" a la decisió del Constitucional alemany, tot i que va assegurar que aquesta sentència "ni acosta ni allunya" la possibilitat d'un rescat per a Espanya. De Guindos es va limitar a dir que la notícia era "bona" i mostrava els esforços que s'estan fent per acabar amb la crisi de la zona euro". El cap del govern italià Mario Monti i el ministre francès per a Afers Europeus, Bernard Cazeneuve, també van aprofitar ahir per qualificar de "notícia excel·lent" la decisió del Tribunal Constitucional alemany.

stats