Economia 08/12/2014

L'Eurogrup demana a Espanya més ajustos per complir amb l'objectiu de dèficit previst per al 2015

La Comissió Europea renya França i Itàlia pels seus pressupostos i els dóna un marge de quatre mesos per fer reformes i retallar-los

Europa Press
3 min
El comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, i el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, en la reunió d'avui de l'Eurogrup. Al darrere, el president de l'organisme, Jeroen Dijsselbloem / EFE

Brussel·lesLa reunió de l'Eurogrup d'aquest dilluns ha servit perquè el ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'endugui cap a Madrid nous deures. Brussel·les ha instat al govern de Mariano Rajoy a fer ajustos addicionals per assegurar que Espanya compleixi l'objectiu de dèficit pactat per al 2015, del 4,2%. Segons les previsions de la UE, el dèficit espanyol es quedarà l'any que ve quatre dècimes per sobre del sostre marcat si no es fan més reformes i s'elevarà al 4,6%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas d'Espanya, el dictamen de la CE sol·licitant més ajustos el 2015 ha trobat un "fort suport" entre la resta d'estats membres, segons ha informat un alt funcionari comunitari. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, havia rebutjat prèviament a la trobada amb els seus homòlegs europeus l'escenari de noves retallades a Espanya, ja que defensa que el creixement de l'any que ve arribarà a l'objectiu marcat per l'executiu (2%) i superarà la previsió més conservadora de Brussel·les (1,7%).

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha ressaltat que hi ha 7 estats membres que, d'acord amb els pressupostos presentats per al 2015, estan en risc d'incomplir el Pacte d'Estabilitat. Es tracta, a més d'Espanya, d'Itàlia, França, Àustria, Portugal, Malta i Bèlgica. "Han de prendre en el moment oportú les mesures addicionals apropiades per fer front als riscos identificats per la Comissió", ha dit Dijsselbloem.

Dictamen d'Espanya

El dictamen de l'executiu comunitari examina l'impacte pressupostari de la reforma fiscal que entrarà en vigor el 2015 i la seva conclusió és que està infrafinançada. "Encara que la reforma fiscal prevista implica una certa simplificació del sistema impositiu, no resulta neutral des del punt de vista dels ingressos i podria fer més difícil el sanejament pressupostari", alerta la Comissió.

Brussel·les creu que la rebaixa en l'impost sobre la renda s'hauria d'haver compensat amb una retallada de despeses o amb una pujada de l'IVA reduït. A més, qüestiona l'impacte de la reforma en termes d'ocupació. "Les mesures podrien tenir un efecte positiu en l'ocupació, però el seu impacte podria haver estat més gran si s'hagués centrat més en la disminució dels costos de la mà d'obra reduint les cotitzacions socials", apunta.

La Comissió també veu massa optimistes les previsions de contenció de la despesa pública del govern espanyol, en particular a escala autonòmica i local. Brussel·les critica que el ministeri d'Hisenda no estigui aplicant amb rigor la llei d'estabilitat pressupostària per garantir que les comunitats autònomes compleixin el sostre de dèficit.

Més retallades a França i Itàlia

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha demanat a França i Itàlia que respectin el Pacte d'Estabilitat i escoltin "amb atenció" l'exigència de la Comissió Europea d'adoptar retallades extra en els seus respectius pressupostos per al 2015.

"Han d'escoltar amb cura el que la Comissió ha dit. La CE ha dit a una sèrie de països que han de considerar mesures extra i que tornarà (a estudiar) els casos d'Itàlia, França i Bèlgica al març per donar un veredicte final" perquè hi ha més preocupacions en el cas d'aquests tres països, ha dit Dijsselbloem a la seva arribada a la reunió de l'Eurogrup.

"Si l'Eurogrup dóna suport (el dictamen de la Comissió), tornarem a aquests països al març, assumint que ells faran tot el que puguin per tancar la bretxa" fiscal detectada per Brussel·les, ha assenyalat el ministre de Finances holandès.

"El missatge per a tots els països és respectar el Pacte d'Estabilitat i Creixement. És crucial que tots els països mantinguin el compromís amb aquest Pacte i les obligacions que comporta. És crucial per a la confiança dins de l'Eurogrup i l'eurozona però també per la confiança del món exterior a l'eurozona ", ha apuntat Dijsselbloem.

El cap de l'Eurogrup també s'ha declarat "molt preocupat" pel bloqueig de les negociacions de la troica amb Grècia. "Crec que totes les parts implicades han d'intentar treballar el més durament possible i anar el més lluny possible abans de final d'any", ha apuntat.

stats