ECONOMIA
Economia 11/05/2012

La venda de pisos tindrà una exempció fiscal del 50% fins a finals d'any

El govern espanyol reforma la llei per convertir el lloguer en "una alternativa viable". Els contractes de lloguer passaran a tenir una durada mínima de 3 anys, en comptes de 5. Serà més àgil desnonar un llogater

Ara
2 min

MadridEl govern espanyol ha anunciat una exempció fiscal del 50% de les plusvàlues derivades de l'adquisició dels immobles urbans que es comprin des d'avui i fins al 31 de desembre, sempre que no hi hagi cap vincle entre les parts. La rebaixa es reflectirà a l'IRPF, a l'impost sobre la renda dels no residents i a l'impost de societats corresponent a l'exercici de 2012. La mesura es publicarà en el BOE segurament de demà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu també ha anunciat aquest divendres una reforma legislativa per flexibilitzar el mercat del lloguer de pisos. Ara mateix només un 17% dels habitatges de l'Estat són en règim de lloguer davant el 83% que són de propietat. La ministra de Foment, Ana Pastor, ha remarcat que el mercat de lloguer "no és una alternativa viable" i és per això que es tira endavant la reforma. L'objectiu és augmentar l'oferta de pisos i que es redueixi el cost del lloguer. "Aquesta reforma permetrà posar al mercat el nombre més gran de pisos que s'hagi fet fins ara", ha indicat Pastor. La ministra ha xifrat en 3 milions els habitatges buits a l'Estat.

Aquesta són les 5 mesures més destacades de l'avantprojecte de llei de flexibilització del mercat de lloguer aprovada aquest divendres pel consell de ministres. La llei haurà de seguir el tràmit parlamentari:

1. Reducció dels anys mínims del contracte: El termini inicial de pròrroga obligatòria passarà dels 5 anys actuals a 3. També es redueix la pròrroga tàcita de 3 a 1 any. D'aquesta manera, es passa a una reducció de la durada del contracte de lloguer prorrogable de 8 a 4 anys.

2. Deixar el pis avisant un mes abans: Amb independència de la durada, el llogater podrà desistir el contracte sempre que avisi un mes abans, sense cap penalització econòmica. Per a la ministra és la mesura "estrella". Fins ara, si el llogater decidia deixar el pis que tenia llogat durant els primers 5 anys de contracte, estava obligat a pagar per llei una indemnització. Només podia deixar el pis sense pagar indemnització un cop superats els 5 primers anys de contracte, avisant amb dos mesos d'antelació.

3. Cobrar els impagats: El govern espanyol agilitzarà els terminis perquè el llogater pagui el deute pendent. Fins ara els morosos podien evitar el desnonament pagant a l'últim moment els mesos impagats. Ara ho haurà de fer 10 dies abans.

4. Desnonaments més àgils: Augmenta la capacitat operativa dels jutjats. L'executiu simplifica la composició de la comissió judicial que ha d'executar els denonaments. En comptes de dos funcionaris només en caldrà un.

5. L'actualització de la renda: L'actualització anual dels lloguers es fa a partir de l'IPC general. A partir d'ara, propietari i llogater podran pactar l'actualització, encara que no figuri en el contracte. El llogater també podrà renunciar al dret de tempteig, cosa que tampoc no preveu la llei d'arrendaments urbans. Amb la modificació de la llei, el comprador d'un pis amb contracte de lloguer no estarà obligat a mantenir el llogater si el contracte no està inscrit al registre i viceversa.

stats