ENERGIA
Economia 14/02/2015

El lobi del ‘fracking’ espera començar a perforar el 2016

Conflicte obert entre l’Estat, que hi és favorable, i la Generalitat, que el rebutja

Dani Revenga
2 min
Les conseqüències ecològiques que té el fracking han propiciat que aixequi molta oposició al territori i la posterior prohibició al Parlament.

TarragonaLes empreses interessades a invertir en fragmentació hidràulica o fracking a l’Estat, agrupades en la plataforma Shale Gas España, confien que durant el 2016 ja es podran iniciar les primeres perforacions exploratòries. Ho va afirmar ahir el director general d’aquest lobi, David Alameda, en una conferència davant d’empresaris a la Cambra de Comerç de Tarragona. Alameda es va mostrar convençut que el fracking, la controvertida tècnica d’extracció de gas d’esquist o shale gas de l’interior de les roques del subsòl, rebrà aviat llum verda a l’Estat. “El govern aprovarà aquest any la modificació de la llei d’hidrocarburs i podrem començar a buscar gas l’any que ve”, va dir Alameda, que confia que els incentius econòmics que preveu la reforma d’aquesta llei per a les comunitats autònomes, els municipis i els propietaris dels terrenys on hi ha gas d’esquist desencallin els diversos projectes que s’estan tramitant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El director de l’ens va aclarir que “primer és necessari investigar on hi ha gas i amb quines magnituds per després extreure’l”. Alameda va estimar en un període “d’entre tres i cinc anys” el termini perquè les empreses del sector comencin a explotar aquests hipotètics jaciments a l’Estat. Segons Shale Gas España, diversos estudis indiquen que les reserves d’aquest gas no convencional a l’estat espanyol poden ser importants i “garantir el consum energètic durant 70 anys” amb la demanda actual, diu Alameda. Les zones on es preveu que hi hagi els jaciments més importants són la serralada bascocantàbrica, el nord de Burgos i l’Aragó.

El gas d’esquist, als tribunals

A Catalunya, en canvi, no es preveuen grans concentracions de gas d’esquist. Malgrat això, l’Estat i la Generalitat mantenen postures enfrontades al voltant d’aquesta font d’energia. L’Estat hi està a favor, mentre que la Generalitat s’hi oposa. El 2013 el Govern va encarregar un informe a un grup d’experts que van concloure que el fracking a Catalunya era “poc recomanable”, tant per la tecnologia disponible com per l’escassetat de gas d’esquist al territori català. El juliol del 2014 el Parlament va rebutjar el fracking amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i, parcialment, Ciutadans.

Al novembre, però, el Tribunal Constitucional va suspendre la normativa catalana que el prohibia, tot i que la Generalitat va insistir que seguirà impedint-lo. L’últim episodi del conflicte s’emmarca en el recurs interposat per l’Estat contra la llei catalana d’equipaments comercials, que inclou un article que prohibeix la fractura hidràulica “quan pugui tenir efectes negatius [...] sobre la zona”. La Generalitat ja va advertir que es personaria davant el Tribunal Constitucional per defensar la constitucionalitat de la prohibició d’aquesta tècnica d’extracció de gas natural del subsòl.

stats