RESERVES ENERGÈTIQUES
Economia 20/06/2012

Primer magatzem subterrani de gas a Catalunya

Elena Freixa
3 min
SUPORT DE LA GENERALITAT El director d'Energia del Govern, Josep Canós, entre José Maria Egea, directiu de Gas Natural, i Joan Pujol, responsable del projecte.

MANRESAGas Natural i el Govern van fer públic ahir el projecte per construir el primer magatzem de gas subterrani a Catalunya. El pla es concreta en una reserva de gas a uns 900 metres de profunditat en cavitats salines al municipi de Balsareny, al Bages. El magatzem ocuparà unes 10 hectàrees en una zona delimitada de gairebé un miler d'hectàrees pròximes a les mines de potassa que explota Iberpotash. Ja hi ha un acord entre les dues empreses que faria compatible l'activitat minera i la reserva futura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El projecte, segons va explicar el director de planificació energètica de Gas Natural, José María Egea, promet una inversió d'entre 300 i 350 milions d'euros per construir vuit cavitats d'emmagatzematge que garantirien l'equivalent a la demanda de gas durant 14 dies a Catalunya i fins a 150 dies de cobertura del consum domèstic i comercial (3.200 GWh). L'empresa va assegurar ahir que les obres donaran feina a 200 persones i que hi treballaran unes 40 persones un cop el magatzem estigui en marxa. La seva vida útil s'estima en 40 anys.

Abans, però, el projecte s'enfrontarà a un llarg període de fins a dos anys per obtenir els permisos del govern espanyol. L'última paraula la tindran els ministeris de Medi Ambient i d'Indústria, que són els que han d'atorgar la concessió administrativa. Amb l'aprovació a les mans, les obres de les dues primeres cavitats trigarien dos anys més a acabar-se i l'emmagatzematge de gas podria començar a mitjans del 2017, segons el full de ruta que va presentar ahir el grup gasista català. Les cavitats, de 200 metres d'alçada cadascuna, estarien acabades cap al 2025.

El director d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, Josep Canós, va defensar el projecte pel que té "d'estratègic" per a Catalunya tenir una reserva per garantir el subministrament en situacions d'emergència i reduir la dependència de les importacions. Fins ara, el moll de l'Energia del port de Barcelona és l'únic lloc on s'emmagatzema gas procedent d'Algèria.

La infraestructura també resulta clau per al grup gasista participat per Repsol i La Caixa, ja que suposa la creació d'una instal·lació hub que facilitarà l'intercanvi comercial de gas al sud d'Europa, segons va explicar el responsable de planificació del grup.

El magatzem obligarà a construir altres infraestructures, com un gasoducte de 45 quilòmetres per connectar amb el gasoducte que va de Martorell a Hostalric i que ha d'arribar a Figueres. També s'haurà de fer una línia elèctrica des de Sallent, va explicar el responsable del projecte, Joan Pujol.

Cent exemples a tot el món

Gas Natural i el Govern van posar ahir molt èmfasi en la seguretat d'un magatzem de gas de les característiques del que es projecta al Bages. Les cavitats, per la seva profunditat, va dir Pujol, no permeten que hi arribi l'oxigen i això disminueix el risc de combustió del gas. A més a més, l'empresa va defensar que els resultats de les seves primeres exploracions sobre el terreny, que es remunten al 2008, avalen que el terreny és "idoni" per a la instal·lació. Fa quatre anys el Govern va autoritzar les exploracions, en un principi per descartar la presència d'hidrocarburs a la zona i per analitzar una possible reserva soterrada.

A tot el món hi ha 650 reserves de gas, de les quals quasi un centenar estan en cavitats salines com les projectades a Balsareny, i n'hi ha 100 més en alguna fase de desenvolupament, va explicar Pujol. El magatzem similar més pròxim a Catalunya, i que ahir va servir d'exemple al Govern per defensar un impacte ambiental "mínim", és a Manosque, al Parc Natural de Luberon, a França.

stats