Economia 03/02/2011

Francesc Xavier Mena: "No canviarem el model comercial"

El conseller d'Empresa i Ocupació defensa el comerç de proximitat, tot i que vol "flexibilitzar-lo"

2 min
Francesc Xavier Mena ha valorat aquest divendres les dades de l'atur.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha estat contundent a l'hora de defensar el model comercial català "de trama urbana i petits comerciants, que dóna vida a la ciutat i caliu al barri", i ha assegurat que "aquest Govern no el canviarà". Mena l'ha comparat amb el model dels Estats Units, en què "quan arriba el cap de setmana al centre de les ciutats no hi ha vida", i ha afirmat: "No volem aquest model ara ni el voldrem mai".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, el conseller ha recordat que l'actual normativa catalana en la matèria "és de fa sis anys, però en sis anys canvia el món", i per això caldrà reformar-la. Mena s'ha compromès a "posar tot el comerç a negociar" per fer "una legislació comercial que agrupi totes les lleis que tenim ara" i que contribueixi a fer "un comerç innovador, que s'avanci als esdeveniments i que sigui equiparable al de qualsevol ciutat europea". Per això, ha dit, s'hauran de "negociar excepcions i introduir elements de flexibilitat", tot i que ha afegit: "En principi, no volem canviar res en horaris comercials".

El responsable d'Empresa del Govern ha parlat també, en declaracions a El món a RAC1, de la decisió de Yamaha de tancar la planta de Palau-solità i Plegamans, una decisió que, segons ell, "és de fa més d'un any", i el problema és que "l'hem agafat molt tard i ara costa molt de girar". Mena ha insitit que "no està tot perdut", però ha advertit que caldrà "bregar molt si volem que aquesta activitat productiva romangui aquí", com és, segons ha dit, l'objectiu del Govern.

Pel que fa a les xifres de l'atur conegudes ahir, Mena ha reconegut que "totes les dades apuntaven a aquest augment" del nombre d'aturats, però ha recordat que tradicionalment "el gener és un mes dolent". El conseller ja ha advertit: "La previsió per al primer semestre és dolenta, però pensem que les mesures que estem prenent tindran el seu efecte en el segon semestre i sobretot el 2012". S'ha mostrat especialment preocupat pels "aturats joves, els de llarga duració i els més grans", i ha anunciat que el Govern treballarà perquè "l'atur juvenil sigui una de les vies per on es comenci a reduir l'atur". En aquest sentit, ha destacat que "calen reformes en la formació, ja que actualment no prepara per un lloc de feina", i ha lamentat que les èpoques de bonança econòmica hagin contribuït a la creació d'una important bossa de ni-nis, ja que molts joves van deixar els estudis per posar-se a treballar i ara no poden fer ni una cosa ni l'altra.

stats