Crisi financera
Economia 12/06/2012

Els mercats ignoren el rescat

Brussel·les adverteix que l'ajuda a Espanya tindrà condicions, com fer una reestructuració de les entitats financeres o pujar l'IVA

Laia Forès
2 min
Els mercats ignoren  el rescat

Brussel·lesA Espanya l'alegria per haver aconseguit un rescat de fins a 100.000 milions d'euros per recapitalitzar els bancs li ha durat poc. Per molt que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, expliqués diumenge que l'ajuda europea és el millor que li podia haver passat a l'Estat, ni les seves paraules ni els 100.000 milions han convençut els mercats, que ahir van continuar castigant Espanya. La prima de risc va tornar a tancar per sobre dels 500 punts i a la borsa les coses no van anar millor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons fonts comunitàries, els rescats gratuïts no existeixen i no hi haurà diners si el govern espanyol no accepta fer reformes bancàries, com ara la reestructuració d'entitats financeres.

Però també es podria exigir que s'impulsin les reformes i retallades que va recomanar Brussel·les a Espanya el mes passat, entre les quals destaca la pujada de l'IVA o l'avançament de la implantació de l'edat de jubilació als 67 anys. Les mateixes fonts apuntaven que l'Eurogrup podria decidir suspendre les ajudes a Espanya si no fa els deures i incompleix els objectius de reducció del dèficit públic.

Tot i que el rescat d'Espanya, segons els plans de la Comissió Europea, no anirà acompanyat d'un pla d'ajust com el de Grècia o el de Portugal, el govern de Rajoy haurà d'acceptar també que Brussel·les, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) –és a dir, la 'troica'– vigilin de prop la seva actuació per garantir que compleix amb les condicions. És a dir, sí que hi haurà "homes de negre", expressió que va utilitzar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per referir-se als inspectors que hi ha a Atenes per vigilar que es facin les retallades exigides en el pla de rescat.

Podeu llegir la notícia completa a l'Ara Premium.

stats