Economia 26/10/2011

El parlament alemany avala la proposta de Merkel per ampliar el fons de rescat europeu

Merkel ha advertit als diputats: "Si l'euro cau, Alemanya cau". La proposta es debatrà ara en la cimera a Brussel·les crucial per al futur de l'euro

Agències
1 min
Angela Merkel

BerlínEl Parlament alemany ha aprovat per àmplia majoria la proposta de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per ampliar el fons de rescat europeu per als països en crisi fins al bilió d'euros. El govern de Merkel ha superat la votació per 503 vots a favor, 89 en contra i 4 abstencions. La proposta es traslladarà a la cimera de l'euro, que arrenca aquest dimecres al vespre a Brussel·les. Merkel i anirà reforçada i amb l'aval del Bundestag. El pla aprovat pels diputats alemanys inclou la menció que el Banc Central Europeu no podrà finançar el Fons Europeu d'Estabilitat Financera i apunta que l'organisme emissor de l'eurozona no haurà de continuar comprant deute públic als països de la zona euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres al matí, la cancellera ha advertit als diputats alemanys que "si l'euro cau, Alemanya cau". En una compareixença abans que el parlament alemany votés l'ampliació del fons d'estabilització financera europeu, Merkel ha alertat que la situació econòmica ha col·locat la Unió Europea en "una crisi existencial".

"El que és bo per a Europa és bo per a Alemanya", ha defensat Merkel, alertant que "un altre mig segle de pau i prosperitat a Europa no s'ha de donar per fet. Si l'euro falla, Europa falla".

Merkel ha descartat que aquesta nit s'aprovi un suport per la continuació de la compra de deute espanyol i italià per part del BCE.

La cancellera alemanya també s'ha compromès que Berlín no posi ni un euro més en el fons de rescat europeu.

Les garanties alemanyes per l'EFSF són de 211.000 milions d'euros, i Merkel defensa que no es canviaran encara que s'apugi el fons des dels 440.000 milions actuals fins al bilió.

stats