MERCAT DE TREBALL
Economia 24/04/2015

La millora laboral s’estanca i l’atur torna a pujar al 20%

La indústria va ser el sector que més atur va generar, i del total de feina destruïda la meitat va ser entre els joves

Elena Freixa
5 min
La millora laboral s’estanca i l’atur torna a pujar al 20%

BarcelonaEl primer trimestre va deixar un regust agredolç al mercat laboral català, que va entrar fa més d’un any en una tendència clara de millora, però que des de fa alguns mesos està veient com aquesta recuperació perd vigor. Posant els llums llargs, la millora és indiscutible: 82.000 aturats menys que fa un any i 64.000 ocupats més, però quan es compara el primer trimestre amb el mateix període de l’any passat no passa el mateix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre el gener i el març, l’atur va tornar a repuntar a Catalunya fins al 20% -enfront del 19,8% del trimestre anterior- i, en termes absoluts, els 1.500 aturats més en els últims tres mesos són una dada pitjor que la de fa un any. En total, la xifra d’aturats va situar-se en 758.000 persones, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que ahir va publicar l’INE.

Per la banda de l’ocupació, les coses tampoc van ser per tirar coets. Catalunya va destruir vora 25.000 llocs de treball durant el trimestre i l’efecte de la contractació de Setmana Santa no es va notar, potser perquè els dies festius ja van caure a l’abril. L’any passat, en aquest mateix període, es van destruir més de 38.000 llocs de treball. A tot l’Estat la destrucció d’ocupació va superar els 114.000 llocs de treball, un senyal de la “fragilitat de l’actual sistema”, com adverteix Àngels Valls, professora d’Esade.

El patró de més atur i menys ocupació en un primer trimestre es repeteix any a any al mercat laboral, segons rememora l’economista Montse Navarro, responsable de la comissió d’ocupació del Col·legi d’Economistes de Catalunya. El que sorprèn, avisa, és que al total d’Espanya l’atur sí que va baixar. El descens va ser de 13.000 persones, fins a deixar el total d’aturats en 5,4 milions. “És una divergència estranya, però a primer cop d’ull l’estadística no permet saber els perquès”, afegeix Navarro. El que està clar, segons l’experta, és que malgrat la recaiguda es pot mantenir un cert optimisme perquè ara el mercat enfila els dos trimestres de més bonança.

Punxa la indústria

El sector acapara la pujada de l’atur fins al març a Catalunya

L’evolució de la indústria va ser una de les males notícies de l’EPA del primer trimestre. L’atur va créixer en més de 4.000 persones en aquest sector, que va liderar la represa al mercat laboral a mitjans de l’any passat. Als serveis, en canvi, l’atur va disminuir en termes similars, tot i que tampoc es pot dir que aquestes persones trobessin una feina, ja que el nombre d’ocupats va caure en pràcticament tots els sectors: 19.000 ocupats menys als serveis en tres mesos, gairebé 5.000 menys a la indústria i prop de 4.000 menys a la construcció.

Els joves encara pateixen

Una de cada dues pèrdues de feina va ser entre menors de 30

La destrucció d’ocupació dels primers tres mesos de l’any, de vora 25.000 persones a Catalunya i 114.000 a tot l’Estat, va acarnissar-se amb els joves. A Catalunya, una de cada dues persones que van perdre la feina tenien entre 16 i 29 anys. El fet que el descens en l’ocupació se centri sobretot en els més joves és un dels trets més preocupants que encara presenta el mercat, segons la professora Valls.

Les franges d’edat més baixes, per sota dels 25 anys, continuen sent un col·lectiu especialment castigat a l’hora d’entrar al mercat laboral i, de fet, l’únic que durant tot el 2014 no va beneficiar-se de la creació d’ocupació que ja va començar a notar-se a la resta de col·lectius de treballadors, segons l’últim informe de Manpower sobre la situació laboral a Catalunya.

Cauen els actius

El factor desànim es detecta en la pèrdua de població activa

La població activa, és a dir, els ciutadans que treballen o volen fer-ho, s’ha anat reduint tant a Catalunya com a Espanya durant l’últim any. En el cas d’Espanya, la caiguda de la població activa en el primer trimestre va fer que la taxa d’atur pugés fins al 23,78% tot i que en nombres absoluts els desocupats es reduïssin.

Rere la disminució d’actius hi ha diversos factors que l’estadística no permet destriar: gent que marxa a l’exterior, gent que es jubila (un factor demogràfic que anirà a l’alça) o gent que, senzillament, desisteix de ser al mercat de treball. Aquest últim cas, el desànim, continua influint al mercat laboral, tot i la millora dels indicadors en termes anuals, segons la professora Valls. Les perspectives encara difícils de trobar feina fa que molts treballadors deixin de buscar-ne. Hi ha joves que es refugien en els estudis, però també hi ha aturats de llarga durada, segons Valls, que senzillament ja no busquen feina.

Els sous, en disputa

Les patronals demanen controlar costos per crear ocupació

Amb les dades d’atur a la mà, el veredicte dels empresaris va ser doble. La patronal Foment del Treball va certificar una millora només en termes interanuals, però va reconèixer que les xifres d’ocupació són encara molt lluny de les que hi havia abans de la crisi. La patronal catalana va dir que per ajudar que els llocs de treball creixin amb més força són “imprescindibles” nous canvis legislatius en la línia de “més flexibilitat, menys costos i seguretat jurídica” que faci créixer la confiança a les empreses perquè puguin contractar.

Sense mencionar-ho directament, la petició arriba en ple debat sobre els increments salarials dels pròxims anys que sindicats i patronals miren de pactar a Madrid de cara als futurs convenis col·lectius que es firmin. Alguns sectors de la patronal CEOE ja han expressat el desig de contenir la pujada que demanen els sindicats (de l’1% com a mínim) al·legant que la recuperació no és prou robusta per aparcar la contenció dels sous.

Feines menys segures

Les feines no són ni “estables” ni “de qualitat”, segons InfoJobs

Les condicions laborals i salarials de les noves feines que es creen són un dels elements de discòrdia a l’hora d’interpretar les dades. Segons els sindicats CCOO i UGT, l’EPA del primer trimestre de l’any reforça els seus dubtes sobre la recuperació i reforça que la poca feina que es crea és “precària i temporal”.

El portal per buscar feina InfoJobs va corroborar ahir que els senyals que detecta l’EPA al mercat laboral encara no són del tot positius. Segons l’empresa, l’estadística confirma que la recuperació econòmica “no està creant ocupació estable i de qualitat”.

El diagnòstic de les administracions va ser més positiu. El secretari d’Ocupació de la Generalitat, Joan Aregio, va aferrar-se a l’augment d’ocupats en termes interanuals per certificar que la tendència és positiva. Per explicar el sotrac del primer trimestre, va dir: “Els factors estacionals han pesat una mica més que les dades objectives que teníem d’atur registrat, i això indica que encara tenim molta feina per fer”. Dimecres el Govern confiava en una evolució millor que deixés la taxa d’atur per sota del 20%.

stats