ECONOMIA
Economia 21/06/2011

El primer ministre grec busca la confiança del Parlament per al seu pla d'austeritat

Iorgos Papandreu se sotmet aquest dimarts a una moció de confiança. Si el govern no superés el tràmit, encara s'agreujaria més la precària situació financera del país

Agències
2 min
Papandréu, aquest dilluns, al parlament grec / EFE

AtenesEl primer ministre grec, Iorgos Papandreu, se sotmet aquest dimarts a un vot de confiança al Parlament per seguir governant i aplicar les dràstiques mesures d'austeritat que han d'evitar la fallida del país mediterrani. Els quatre partits parlamentaris de l'oposició, el conservador Nova Democràcia, el comunista KKE, l'extrema dreta de LAOS i la Coalició d'Esquerres, a més dels 14 diputats independents, ja han anunciat que es negaran a donar suport a l'executiu de Papandreu. 

En cas que fracassés la moció, la Constitució grega dicta que el president hel·lè, Karolos Papulias, demani al partit de govern que forgi noves aliances i trobi una nova majoria amb altres partits. En cas que no ho aconseguís, Papulias hauria d'encarregar aquesta missió a la resta de partits. Fins ara, cap formació s'ha mostrat disposada a concertar forces ni amb el PASOK ni entre ells, de manera que es descarta fins i tot un govern en minoria. Si no hi hagués una concertació de forces, el president dissoldria el Parlament i convocaria unes noves eleccions legislatives d'aquí a un mes, una opció considerada pels analistes polítics com desastrosa per a la precària situació financera del país. 

En canvi, si Papandreu supera el vot de confiança, està previst que s'iniciï el debat parlamentari sobre el nou paquet de mesures de 78.000 milions d'euros basat en retallades de la despesa pública i més ingressos per la privatització d'empreses estatals. Durant la setmana s'ha de presentar novament el programa de mesures d'austeritat davant la comissió de Finances de la cambra grega, que ja el va aprovar només amb els vots dels diputats del partit socialista que van participar en la sessió. A continuació, el pla s'ha de debatre en l'assemblea, que l'ha de sotmetre a votació per aprovar-lo, possiblement l'última setmana de juny. Fins ara, Papandreu ha sigut partidari de buscar el major consens polític possible, però ha afirmat que si és necessari anirà en solitari, amb l'únic suport del seu grup parlamentari.

stats