Economia 17/08/2012

El ministre d'Exteriors austríac vol un mecanisme per expulsar països de l'euro

El president austríac assegura que no comparteix la postura del seu ministre i nega que el seu govern pretengui expulsar cap membre de la unió monetària

Efe
2 min

Viena"Necessitem la possibilitat d'expulsar algú de la Unió Monetària". Amb aquestes paraules, el ministre d'Exteriors austríac, Michael Spindelegger, expressava la seva voluntat de reformar els tractats de la Unió Europea per poder excloure els països que no compleixin amb els acords adoptats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions al diari austríac 'Kurier', Spindelegger va calcular que caldrien cinc anys per incloure en els tractats la possibilitat d'expulsar legalment un membre de l'euro i va assegurar que el simple fet de reformar els tractats per potenciar la disciplina entre els membres ja inspiraria prou confiança als mercats com per salvar la moneda única.

En ser preguntat sobre el cas de Grècia, el ministre d'Exteriors i líder del Partit Popular austríac només va dir que "si aquesta regla ja existís, s'haurien hagut d'acceptar les seves conseqüències".

En ser preguntat pel cas espanyol, però, va admetre que allà "hi ha una bombolla immobiliària rebentada, però els espanyols no ens han enganyat".

Spindelegger va assegurar que ja ha parlat del tema amb els seus companys de la Unió Europea, i països amb economies sòlides com Alemanya, Luxemburg, Holanda o Finlàndia hi estarien a favor, encara que va haver de reconèixer que la modificació dels tractats necessitarà el consens de tots els membres.

La postura de Spindelegger va ser, tot i això, rebutjada en un comunicat pel canceller federal d'Àustria, el socialdemòcrata Werner Faymann, que ha alertat de les conseqüències negatives d'una ruptura a l'Eurogrup.

"No puc recomanar una exclusió", ha dit, en una nota publicada aquest divendres, el líder del Partit Socialdemocrata austríac, soci majoritari de la coalició de govern.

"Si els governs de la zona euro decidíssim deixar d'ajudar un país membre, aquest es veuria obligat a sortir de la unió monetària. Però una bancarrota d'un estat de l'euro tindria conseqüències imprevisibles per a tot Europa, també per a Àustria, i no és el nostre interès", ha senyalat Faymann.

El cap del govern ha apostat per continuar amb els esforços ja implementats.

stats