Economia 25/10/2011

Els ministres d'Economia de la UE cancel·len la reunió de dimecres, però es manté la cimera de caps d'estat i de govern

La incertesa fa caure les borses, mentre creixen els rumors sobre les dificultats d'aconseguir un acord sòlid

Acn
2 min

BarcelonaEls ministres d'Economia de la Unió Europea no es reuniran finalment aquest dimecres coincidint amb la trobada de caps d'estat i de govern dels 27. Però segons ha confirmat a Twitter el president del Consell Europeu Herman Van Rompuy, sí que es manté en peu la trobada de líders europeus: una primera amb els 27 i una, de posterior, amb els membres de l'Eurozona. La reunió dels ministres d'Economia de la UE, l'anomenat Ecofin, es farà probablement un dia o dos després de la cimera. Tot plegat ha fet caure en picat les borses europees, mentre creixen els temors de que dimecres no s'aconseguiran anunciar mesures concretes sobre el fons de rescat, Grècia i els bancs. La principal dificultat és una frase que la cancellera alemanya, Angela Merkel, no accepta. D'acord amb l'esborrany preliminar de la trobada de dimecres, els líders donarien suport ple "al BCE en les seves accions per garantir l'estabilitat dels preus a la zona euro, incloent mesures no convencionals en un entorn excepcional dels mercats financers". La frase en qüestió no agrada a Alemanya perquè les "mesures" que es citen fan referència a la compra de bons a països com Itàlia o l'Estat espanyol. Merkel ha defensat des de Berlín que la frase "no es va acordar" amb Alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La negativa d'Alemanya, la cancel·lació de l'Ecofin i les notícies sobre la inestabilitat política a Itàlia -on Silvio Berlusconi ha d'intentar aplicar mesures d'austeritat per evitar més estirades d'orelles de Brussel·les- han fet caure els parquets europeus. En un primer moment, les borses han arribat a perdre més d'un punt, tot i que a mitja tarda es tornen a moderar.

A més, la cancel·lació de l'Ecofin implica que els ministres d'Economia s'haurà de tornar a reunir extraordinàriament durant el final d'aquesta setmana per debatre els detalls exactes dels possibles acords de dimecres.

stats