ECONOMIA
Economia 13/04/2012

El consell de ministres aprova aquest divendres el pla antifrau

Limita els pagaments en efectiu a 2.500 euros i estableix l'obligació d'informar sobre els comptes a l'estranger

Acn
2 min
POSAR ORDRE A ESPANYA Montoro creu que l'estat autonòmic és un "gran invent" que "s'ha desenvolupat amb un gran descontrol".

MadridEl consell de ministres aprova aquest divendres l'avantprojecte de llei del pla antifrau que limita a un màxim de 2.500 euros els pagaments en efectiu sota amenaça de multa del 25% de l'import, i instaura per primera vegada l'obligació d'informar a Hisenda sobre els comptes oberts en entitats financeres que es trobin a l'estranger, així com sobre títols, valors, drets, fons propis o assegurances de vida i béns contractats amb entitats establertes a l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La limitació dels pagaments en efectiu entrarà en vigor en breu, mentre que la resta de mesures s'activaran l'1 de gener del 2013.

Aquest pla vol ser el contrapunt del decret de mesures tributàries i administratives que va aprovar aquest dijous el ple del Congrés i que inclou l'amnistia fiscal o les reduccions a les bonificacions a l'impost de societats. El ministre d'Economia i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va reiterar des del Congrés que són mesures "excepcionals" que responen a la situació crítica de l'economia i que permeten no haver d'activar altres mecanismes, com un augment dels impostos indirectes.

El pla que s'aprova aquest divendres al consell de ministres estableix la limitació dels pagaments en efectiu a 2.500 euros sota amenaça d'una multa del 25% de l'import que hauran de satisfer de manera solidària tant la persona que paga com el que rep els diners. Amb tot, Hisenda perdonarà la sanció a qui comuniqui l'incompliment d'aquesta limitació en un termini de tres mesos després del pagament. Itàlia i França també han limitat els pagaments en efectiu fins a 3.000 i 1.000 euros, respectivament.

Paral·lelament, el govern espanyol ja ha publicat les directius generals del Pla de Control Tributari 2012, que té com a objectiu recaptar 8.171 milions d'euros, un 8% per sobre dels objectius del 2011. Entre altres factors, accentuarà la lluita contra l'economia submergida amb el control dels consums elèctrics de 35 milions d'immobles, vigilarà les mercaderies procedents d'Àsia i combatrà l'evasió fiscal. Una de les novetats destacades del pla és que contempla incrementar en un 14% les inspeccions sobre professionals, artistes i esportistes per evitar "abusos en les formes societàries", a més de l'ús de factures falses i la no-facturació per béns i serveis.

stats