ECONOMIA
Economia 12/01/2012

Moody's deixa la qualificació del País Valencià a un pas del bo escombraria i amenaça de rebaixar la de Catalunya

L'agència nord-americana situa en perspectiva negativa dotze organismes i entitats públiques espanyoles

Agències
2 min

MadridL'agència Moody's ha rebaixat dos graons la qualificació del deute del País Valencià a causa dels seus problemes de liquiditat i les dificultats per finançar-se, i ha situat en perspectiva negativa Catalunya. Onze comunitats autònomes més també tenen perspectiva negativa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La qualificació del País Valencià ha passat de Ba1 a Ba3.

En un comunicat, Moody's ha explicat que col·loca en revisió per a una possible rebaixa Catalunya i vuit comunitats autònomes més: Castella-la Manxa, Múrcia, Castella i Lleó, Andalusia, Extremadura, Galícia, el País Basc i la Comunitat de Madrid. També, les diputacions florals de Guipúscoa i Biscaia i el Consorci de Transports de Biscaia.

Moody's argumenta la nova rebaixa en la qualificació del deute a llarg termini del País Valencià en els problemes de liquiditat d'aquest govern autonòmic que aquest 2012 haurà de fer front a un deute proper als 4.400 milions d'euros, segons quantifica la mateixa agència. Moody's considera que la posició de liquiditat del País Valencià "continua sent molt precària i depenent de les mesures adoptades pel govern espanyol".

L'agència amenaça també Catalunya i vuit comunitats autònomes més de revisar també a la baixa les qualificacions davant "les pressions de liquiditat" que se'ls presenten i la incertesa sobre si podran o no complir els "objectius del dèficit del 2012", segons informa Moody's a través d'un comunicat.

Segons l'agència nord-americana, la rebaixa en aquests casos vindria, en primer lloc, per les pressions de liquiditat i les dificultats cada cop més importants de les regions en "l'accés als mercats de capital". Un fet, afegeix, que els obliga a obtenir un finançament "en general a unes altes taxes d'interès i amb venciments a curt termini".

En segon lloc, Moody's veu amb preocupació la capacitat de les autonomies per assolir l'objectiu del dèficit per al 2012. Una incertesa que augmenta, afegeix, després que des del govern espanyol "s'indiqués que les regions han perdut l'objectiu del dèficit per un ampli marge el 2011, del 2,7% del PIB quan l'objectiu era de l'1,3%".

stats