Economia 11/04/2011

El PSC avisa al PSOE que podria votar amb CiU al Congrés per reclamar el deute

El líder dels socialistes catalans explica que el PSC votarà a favor d'una demanda perquè l'Estat avanci amb un crèdit extraordinari el fons de competitivitat que es deu a Catalunya

2 min
El líder del PSC, Joaquim Nadal

El deute de l'Estat amb Catalunya pot forçar que, per primera vegada, els 25 diputats del PSC al Congrés votin diferent que la resta de companys del PSOE. Aquesta ha estat l'advertència que ha llançat el líder dels socialistes catalans, Joaquim Nadal, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Nadal ha insistit que els 1.450 milions que el govern espanyol deu a Catalunya s'haurien d'incloure als pressupostos i ha explicat que si CiU demana que aquests diners siguin transferits a través d'un crèdit extraordinari, els socialistes catalans s'alinearan amb la federació i trencaran la disciplina de vot del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La negativa del govern espanyol a pagar allò que “per llei” deu al Govern és, segons Nadal, l'origen de la confusió que ha planat en els últims dies sobre l'ingrés del fons de competitivitat. “El problema greu és que allò que amb nosaltres han complert religiosament, ara diuen que no ho volen complir”, ha admès el líder del PSC al Parlament. Nadal ha revelat que ha parlat amb el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, i li ha advertit que el Govern espanyol "va equivocat" en aquesta qüestió. "Toparàs amb nosaltres fins a les últimes conseqüències. Ho hem dit del dret i del revés. Per aquí no passarem", ha assegurat Nadal, en referència al missatge que han traslladat al govern espanyol, amb el qual ha dit que estan "enfrontats" per la seva negativa a no pagar aquests fons fins al 2013. En la baralla entre el Govern i l'executiu espanyol, Nadal considera que "uns incompleixen per falta d'exigència i els altres per falta de rigor".

El PSC pretén, així, que el nou Govern no pugui escudar-se en la delicada situació financera per aplicar retallades. Per això, Nadal ha insistit que els diners del fons de competitivitat s'han d'incloure als propers pressupostos catalans perquè “a finals d'any seran diners deguts”. El líder del PSC considera que el Govern té “l'obligació política” de comptabilitzar aquests diners, perquè això significaria disposar d'“una arma política per fer pressió”. I ha promès suport a aquesta estratègia: “si CiU o un altre grup planteja la consignació, en els pressupostos de l'Estat, d'un crèdit extraordinari per transferir a la Generalitat aquests recursos, el PSC hi votarà a favor, amb independència de la postura del PSOE”.

stats