ECONOMIA
Economia 06/08/2012

Els mercats ja compten amb que Espanya demanarà ajuda

L'optimisme en els mercats de deute revel·la la confiança dels inversors que Espanya demanarà un rescat suau i el BCE activarà la compra de deute

Efe
2 min
CINC ANYS DE CAIGUDA SOSTINGUDA, LLUNY DE LES BOMBOLLES INVERSORES DE TOTA MENA Un inversor observa l'evolució de l'índex selectiu a la Borsa de Madrid. Des del 2007 els parquets espanyols s'han desinflat, amb davallades que en alguns casos han arribat al 96% de pèrdua de valor. La tendència s'ha agreujat els últims mesos, amb l'exemple clar de Bankia, que en només un any ha perdut més del 80% del seu preu.

BarcelonaEls mercats fa dies que fan disminuir els interessos als que es paguen els bons de deute espanyol, senyal que els inversors compten amb la seguretat d'aquests valors i la seva liquiditat. Un escenari difícil d'imaginar a no ser que el Banc Central Europeu reactivi la compra de deute espanyol en el mercat secundari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de la caiguda per la decepció de les paraules de Draghi, que va condicionar una actuació del BCE en el mercat secundari de deute a que els països que la necessitin demanin ajuda al FEEF, els mercats no han fet més que millorar, davant la seguretat que Espanya no té més remei que cedir i demanar l'ajuda.

Després de dos dies de millora, la prima de risc ha acabat tancant en els 534 punts, vuit punts menys que al tancament de divendres i més de 60 per sota del màxim que va registrar dijous. La rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha caigut fins al 6,73%.

Per la seva banda, l'Íbex 35, tot i l'aturada de més de quatre hores que ha patit la borsa espanyola, ha aconseguit guanyar un 4,41%. Amb aquesta pujada, el selectiu espanyol tanca en els 7.053 punts, per sobre dels 7.000 punts, una cota a la que no arribava des de fa un mes.

Els valors que més han guanyat en la sessió d'avui han estat Iberdrola i Repsol, que han pujat els dos un 8,14%, Sacyr s'ha situat en tercer lloc amb una pujada del 8,12%.

Només quatre valors han tancat amb números vermells. Técnicas Reunidas ha perdut un 3,75%, CaixaBank un 3,11%, Grifols un 0,47% i Amadeus un 0,19%.

Una avaria tècnica en el sistema d'interconnexió borsària (SIBE) ha provocat l'aturada de la sessió a les quatre borses espanyoles de Madrid, Barcelona, Bilbao i València pocs minuts després de les 10 del matí, quan l'Íbex pujava un 0,25%, fins als 6.772 punts. Una hora i mitja més tard han tornat a arribar les ordres de compra al sistema informàtic, però els problemes tècnics han persistit fins a les 14.30, quan s'ha recuperat la normalitat.

La sessió d'avui ha començat amb un increment de l'1%, que s'ha reduït fins a cotitzar gairebé plana. El juliol del 2009, el SIBE va centralitzar electrònicament les ordres de compra i venda d'accions i va substituir definitivament la negociació tradicional.

La resta de borses europees també han viscut una jornada de guanys, amb Frankfurt i Paris pujant un 0,8%. Milà ho ha fet en un 1,5% i Londres en un 0,5%.

stats