ENERGIA
Economia 20/11/2016

El nou ministre apuja la llum

Álvaro Nadal millora el marge de les comercialitzadores en la tarifa que paguen la meitat de les famílies

Xavier Grau
4 min
La revisió de la tarifa comportarà un augment del 0,04% en el rebut de l’any que ve.

BarcelonaEl nou ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha tardat dues setmanes a donar llum verda a una pujada de la llum. Cert que arriba imposada i que no té gran abast, però afecta el que s’anomena preu voluntari del petit consumidor (PVPC), és a dir, la tarifa regulada, precisament la que surt més barata per al consumidor, tal com constata la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pujada de la tarifa, a més, es fa perquè les companyies comercialitzadores puguin augmentar el seu marge. La revisió comportarà un augment d’un 0,04% del rebut l’any que ve, segons va explicar divendres després de la reunió del consell de ministres el portaveu del govern espanyol i ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo. La mesura s’ha pres per complir les sentències del Tribunal Suprem que obligaven el govern espanyol a reconèixer a les companyies una retribució suficient per la comercialització del PVPC.

El ministre va intentar justificar la pujada afirmant que serà “mínima” i escudant-se en el fet que el Suprem va obligar l’executiu a revisar el marge de les elèctriques perquè la regulació que s’havia fet era “netament favorable per al consumidor”. El Suprem obligava a revisar la facturació dels clients del mercat regulat des del primer d’abril del 2014, ja que en tres sentències havia tombat el mètode de càlcul dels preus. Segons va explicar el ministeri d’Energia en un comunicat, aquesta part suposarà de mitjana un cost d’uns 1,76 euros per consumidor. En el futur el cost serà, si es mantenen les mateixes condicions de mercat que ara, d’uns 25 cèntims l’any.

El PVPC, l’actual tarifa regulada, es va crear l’abril del 2014. Actualment hi ha més de 12 milions d’abonats a aquesta tarifa, que les cinc grans empreses del sector a Espanya -Iberdrola, Endesa, Gas Natural, Viesgo i EDP- tenen l’obligació de subministrar.

Més marge per a les grans

Tot i que per al consumidor l’impacte serà petit, les elèctriques hauran d’informar per carta d’aquesta regularització explicant la nova metodologia de càlcul, i a les futures factures aquest concepte haurà d’anar separat.

El ministeri, amb l’anterior govern, ja va calcular que aquesta regularització dels marges per a les grans elèctriques que comercialitzen el PVPC tindria un impacte, des de l’abril del 2014 fins al 2016, de 26,1 milions d’euros.

Des que es va crear el PVPC, el marge de comercialització estava fixat en quatre euros per kilowatt l’any. Això té un impacte aproximat d’un 3% en el rebut final i, segons les companyies, aquesta quantitat suposa per a elles 280 milions d’euros, que només cobreixen un 60% del cost de comercialització. Per això les companyies van presentar recurs al Tribunal Suprem. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència també considerava insuficient aquest marge i proposava apujar-lo almenys fins a 5,24 euros per kilowatt l’any. Amb la proposta del ministeri queda en 4,08 euros per kilowatt el 2014, 4,24 euros el 2015 i 4,17 euros el 2016.

La tarifa regulada, més barata

El PVPC, la tarifa regulada, la tenen contractada un 46% dels abonats que hi tenen dret (famílies i petites empreses), segons les últimes dades de la CNMC. Però un informe d’aquest organisme indica que resulta més barata per al consumidor la tarifa regulada que la millor oferta del mercat lliure.

En l’última anàlisi comparativa dels preus de la llum i el gas feta per Competència, per al període entre el juliol del 2015 i el juny del 2016, el PVPC “va ser l’opció més barata de totes les disponibles al mercat”. Competència destaca que això no era així en l’anterior període, del juliol del 2014 al juny del 2015.

Així, segons l’anàlisi de la CNMC, un consumidor que tenia contractada la tarifa regulada entre el juliol del 2015 i el juny del 2016 es va estalviar, respecte a la tarifa més barata del mercat lliure, 32 euros l’any, cosa que significa que va pagar la llum un 6% més barata. Competència destaca que això va passar bàsicament perquè el PVPC es fixa segons l’evolució del mercat majorista, mentre que en el mercat lliure les comercialitzadores no van traslladar a les seves ofertes tota la baixada del preu majorista del mercat de l’electricitat.

Això explica que les grans elèctriques es bolquin a captar per al mercat lliure clients de la tarifa regulada. Segons Competència, els cinc grans grups energètics tradicionals “fan un esforç comercial superior en el sector dels consumidors amb dret al PVPC”.

Els paquets integrats beneficien els grans

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera que l’empaquetament de serveis elèctrics i de gas natural podria estar beneficiant els grans grups energètics amb presència en tots dos sectors, davant dels petits nous operadors. Segons dades de Competència, els grans grups es reparteixen la quota de mercat a les llars que contracten el gas natural i l’electricitat amb el mateix operador.

El grup empresarial amb més presència entre les llars que contracten tots dos serveis amb un mateix operador és Gas Natural Fenosa, amb un 41,7% d’aquests clients domèstics. El segueixen Endesa, amb un 24,7%, Iberdrola (19,9%), EDP (11,8%) i Viesgo (1,8%).

D’altra banda, l’informe, corresponent al segon trimestre del 2016, destaca que un 44,4% de les llars no sap quina és la tarificació elèctrica del seu subministrament, mentre que un 26,9% desconeix la potència contractada. A més, un 39,7% de les llars contracta serveis d’electricitat i de gas natural, i un 19,8% compta amb l’electricitat com a únic subministrament energètic.

stats