ECONOMIA
Economia 26/07/2011

Obama adverteix d'una "profunda" crisi econòmica si no hi ha acord per ampliar el sostre del deute

Cap de les fórmules proposades per republicans i demòcrates en les últimes hores ha rebut el suport de l'altra part

Redacció
2 min
Barack Obama

BarcelonaBarack Obama ha advertit aquesta matinada que els Estats Units entraran en una "profunda" crisi econòmica si republicans i demòcrates no arriben a un acord per augmentar el sostre del deute abans del 2 d'agost.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president nord-americà, que s'ha dirigit a la nació des de la Casa Blanca per parlar sobre les negociacions estancades, ha dit que encara hi ha marge per a l'acord, i evitar així que els Estats Units entrin en fallida.

"Molts nord-americans no entenen com podem demanar a un avi que pagui més per la sanitat abans de demanar a un propietari d'un avió privat o a una petroliera que renunciï a les exempcions fiscals que altres empreses no tenen... Això no és correcte. No és just", ha dit en un discurs d'uns 20 minuts de durada.

Per superar aquesta situació, Obama ha reclamat als nord-americans que pressionin els congressistes: "Us demano que feu sentir la vostra veu. Si voleu un enfoc equilibrat per reduir el dèficit, feu-ho saber als membres del Congrés. Si creieu que podem resoldre aquest problema a través de l'acord, envieu aquest missatge".

Negociacions estancades

Després d'un cap de setmana amb reunions constants, declaracions de bones intencions i una falta d'acord evident, els dos principals partits nord-americans mantenen el seu pols sobre l'increment del sostre de deute als Estats Units.

L'esperat acord es va buscar durant el cap de setmana però de moment encara no ha arribat. Dimarts que ve, 2 d'agost, finalitza el termini perquè el Congrés dels Estats Units trobi una solució per evitar la fallida del país. De moment, republicans i demòcrates no troben la sortida per evitar que EUA es trobi amb una situació com la de Grècia, amb l'agreujant de la dimensió de l'economia nord-americana, la primera del món. La fallida econòmica dels Estats Units tindria unes conseqüències difícils de calcular en l'economia mundial, d'aquí que tothom doni per fet que en algun moment d'aquesta setmana es produirà l'acord entre els dos grans partits del país.

Durant el cap de setmana, republicans i demòcrates han posat sobre la taula diverses fórmules per evitar la fallida dels EUA, però les posicions de tots dos segueixen enfrontades. Els republicans no volen que Estats Units continuï endeutant-se –una mesura imprescindible per assumir els pagaments que té el país a partir del 2 d'agost– i volen un compromís per reduir el dèficit. Els demòcrates, per la seva banda, proposen reduir el dèficit amb una combinació de pujada impositiva i reducció de la despesa pública. Però els republicans van prendre el compromís de no apujar impostos, d'aquí que no vulguin ni sentir-ne a parlar.

Les dues parts han de pactar una fórmula per ampliar el sostre de deute per sobre dels 14,29 bilions de dòlars. D'aquesta manera evitarien que el govern federal es quedi sense fons, i per tant, que faci fallida.

stats