Economia 22/05/2012

Obama dóna suport a Rajoy i demana al BCE que compri deute espanyol

El president nord-americà defensa polítiques de creixement a Europa per sortir de la crisi

Efe
2 min
Obama conversa amb Rajoy a la cimera del G8

ChicagoEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha aprofitat les cimeres del G8 i de l'OTAN per implicar-se directament en el debat sobre com sortir de la crisi a Europa. Per Obama, cal combinar control fiscal i creixement. També creu que cal recapitalitzar la banca. Dóna així suport a les polítiques de creixement del nou president francès, el socialista François Hollande, davant la política centrada bàsicament en les retallades de l'alemanya Angela Merkel.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Obama també ha demanat al Banc Central Europeu que compri deute sobirà espanyol per ajudar l'estat a sortir de la crisi. El president nord-americà ha reclamat "una política monetària que promogui la capacitat de països que, com Espanya i Itàlia, han posat en marxa objectius molt durs i polítiques molt dures".

"Hem d'assegurar que els bancs siguin recapitalizats a Europa perquè els inversors tinguin confiança. I hem d'assegurar-nos que hi ha una estratègia de creixement juntament amb la necessitat de disciplina fiscal", ha dit Obama en la roda de premsa al final de la cimera de l'OTAN a Chicago.

Amb vista a les eleccions presidencials de novembre als EUA, a Obama li interessa que l'eurozona surti de la crisi, perquè això repercutirà favorablement en la recuperació econòmica als EUA, encara fràgil.

La "bona notícia", segons Obama, és que a la cimera del G8, que es va fer aquest cap de setmana a Camp David, la residència d'estiu del president nord-americà, hi ha hagut "consens" sobre la necessitat que a Europa hi hagi un equilibri entre austeritat i creixement.

Amb les cimeres del G8 i de l'OTAN el nou president francès, François Hollande, ha vist recolzada la seva aposta per impulsar polítiques de creixement a Europa.

En aquesta cimera s'esperava una forta resistència de la canceller alemanya, Angela Merkel, ferma defensora de l'austeritat a Europa.

Però, segons fonts diplomàtiques, no hi ha hagut tensions, i al G8 Merkel mateix va arribar a assegurar que no defensava cap posició diferent a la de França.

A Camp David, Obama va qualificar de "seriosa" la crisi a l'eurozona. "Si una companyia es veu forçada a fer retallades a París o Madrid, això pot significar menys negoci per a les manufactures de Pittsburgh o Milwaukee i pot significar temps difícils per a les famílies i les comunitats que depenen d'aquests negocis", ha recordat. A Chicago el president ha tornat a posar l'accent en aquesta interdependència: "El que passa a Grècia té impacte aquí, als Estats Units. Les empreses són més reticents a invertir si veuen una gran quantitat d'incertesa que s'aproxima des de l'altre costat de l'Atlàntic ".

Obama també ha volgut deixar clar tant a Camp David com a Chicago que Europa "té la capacitat" de superar aquesta crisi i que tindrà el suport dels EUA per a això. Els vint països de l'Europ celebren aquest dimecres una reunió extraordinària a Brussel·les i EUA han ofert "assistència tècnica" i treballar "en algunes idees per estabilitzar els mercats", segons ha dit Obama, tot i que no n'ha donat detalls.

stats