RECUPERACIÓ
Economia 16/12/2010

L'ocupació de la indústria podria recuperar nivells d'abans de la crisi en tres anys

La indústria ha perdut 150.000 llocs de treball amb la crisi, segons l'informe Manpower que ha presentat el catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver

Acn
2 min

BarcelonaLes xifres d'ocupació a la indústria del segon i tercer trimestre de l'any mostren que l'ajust al sector ha acabat, i tot apunta a que la recuperació dels llocs de treball que la crisi ha destruït podria assolir-se en els propers tres anys, segons ha explicat avui el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades que aporta l'estudi Manpower que ha presentat avui Oliver, dels 150.000 llocs de treball que ha perdut la indústria durant la crisi, la majoria es recuperaran en tres anys, a excepció de 50.000 llocs de treball de poc valor afegit que no tornaran a crear-se, com és el car dels que es van perdre amb el tancament de Lear. A més a més, l'estudi no descarta nous expedients de regulació d'ocupació (ERO).

El balanç final d'aquest període és que per primer cop des de l'esclat de la crisi s'ha creat ocupació a la indústria, cosa que no té una relació directe amb els tradicionals factors estacionals de l'economia catalana, on durant el període de l'estiu les estadístiques de l'atur i de l'ocupació estan molt condicionades per les contractacions del sector serveis i la construcció.

Oliver ha explicat que en aquest semestre, de l'abril al setembre, el sector de la construcció també ha registrat per primer cop en els últims dos anys un repunt de l'ocupació, que tot i ser estacional, per primer cop des de l'octubre del 2007 es registra un creixement de l'ocupació, després de cinc semestres consecutiu en negatiu.

El sector serveis i el sector agrari, molt condicionats els dos a períodes estacionals, també estan registrant una millora en el comportament de la creació de l'ocupació, tot i que encara és massa aviat com per assegurar que l'ajust s'ha acabat, ha dit Josep Oliver.

No obstant la consolidació d'aquesta tendència, especialment en el sector de la indústria, estarà condicionada al manteniment del ritme de creixement de l'economia d'Alemanya i dels països de les regions emergents.

Durant el període estudiat, entre l'abril i el setembre d'aquest any, s'observa que per primer cop des del 2008, quan va esclatar la crisi, el nombre d'actius, la població que s'incorpora per primer cop al mercat de treball, ha augmentat en 110.000 persones, símptoma de què la confiança en la recuperació s'està consolidant entre les famílies.

El perfil general d'aquests nous actius també suposa un canvi de tendència. La majoria d'aquests nous actius que busquen una feina són homes i immigrants, cosa que trenca amb la tendència mantinguda els últims períodes on eren les dones que dominaven el perfil de la nova població activa.

Mentre la població activa augmentava durant aquest període, entre l'abril i el setembre, també es registrava un increment en el nombre d'ocupats. La suma entre els nous actius i els nous ocupats ha acumulat durant el període un total de 150.000 persones. En aquest mateix període l'atur ha augmentat en 40.000 persones.

stats