Economia 12/02/2012

El parlament grec vota avui si accepta el pla d'austeritat que permetrà el rescat internacional

Si el paquet de reformes s'aprova, Grècia rebrà 130.000 milions d'euros. Papademos diu que l'alternativa és "la fallida del país i el caos social"

Efe
2 min
Les protestes en contra el pla d'austeritat han arribat a l'acròpolis

AtenesGrècia afronta una nova jornada clau per sortir de la complicada situació financera en què es troba.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Parlament grec es reuneix avui en sessió plenària per votar si ratifica o no el sever pla d'austeritat aprovat pel govern amb l'objectiu d'aconseguir el segon rescat internacional, per valor de 130.00 milions d'euros que ajudin a evitar la fallida del país.

El ple de la Càmera començarà el debat a les 14h d'aquest diumenge, però la votació no s'espera fins a la mitjanit. Als diputats grecs se'ls plantejarà tres qüestions: el pla conegut com a quitança, és la condonació de 100.000 milions d'euros del deute en mans privades, el pla de recapitalització bancari (necessari per contrarestar les pèrdues que registraran els bancs que tenen deute grec) i les mesures d'ajust que la troika, formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional, exigeix a canvi del crèdit.

Ahir, els líders de les formacions que donen suport al govern, el Moviment Socialista Panhelènic (PASOK) i la conservadora Nova Democràcia (ND) van instar als seus diputats a seguir la disciplina de grup i votar a favor de l'acord, sota l'amenaça de treure'ls de les llistes electorals de les properes eleccions de l'abril si no ho fan.

En els últims dies, sis membres del govern -un ministre i cinc viceministres-, un diputat socialista i un alt càrrec de ND han dimitit en protesta per l'acord. A més hi ha més de vint membres del PASOK i 13 de ND que han anunciat públicament que no donaran suport a les mesures.

Tot i així, el govern podria aconseguir aprovar el text perquè compta amb el suport d'entre 190 i 200 diputats d'una cambra amb 300 escons. El primer ministre va enviar ahir a la nit un missatge a la nació en què va advertir que l'única alternativa a la firma de l'acord és "la fallida" i "el caos social". "L'acord garanteix el futur del nostre país a l'euro", va dir, i va recordar que aquest és el deure dels governants grecs amb les generacions futures i la vertadera "actitud patriòtica". "Els demagogs diuen que és millor la bancarrota, però només crearà una explosió social i el caos", va dir ahir Papademos.

stats