Economia 04/03/2015

La CEOE proposa que els salaris pugin fins a un 0,9% aquest 2015 i un 1,3% el 2016

Rosell veu un pacte salarial molt a prop i reclama gestionar tots els diners de la formació

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president de la CEOE diu que Catalunya també ha de treballar per reduir el dèficit

MadridLa patronal ha fixat aquest dimecres la seva línia roja pel que fa una pujada de sous a l'Estat, després de mesos de negociació amb els sindicats per a un nou pacte salarial per aquest any i el vinent. La CEOE ha acordat en junta extraordinària oferir que els sous pugin fins a un 0,9% aquest 2015 i per sobre d'aquest percentatge en els subsectors que estan liderant el creixement a Espanya. De cara el 2016, proposa que els sous poguessin créixer per fins a l'1,3%, també depenent dels sectors, perquè l'economia espanyola "no està en efervescència" ni "per a grans festes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una xifra un pèl menor a la que ja va proposar fa dos dies el president de Foment del Treball, Gay de Montellà, amb un 1%. Des dels sindicats reclamaven un mínim d'un 1,5% aquests 2015 així com la vinculació del percentatge a l'evolució del PIB a l'Estat. Tot i això, el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, va obrir la porta a rebaixar les seves pretensions sempre que la patronal accepti buscar fórmules perquè els convenis col·lectius puguin mantenir la seva vigència.

El president de la CEOE, Joan Rosell, veu un pacte amb CCOO i UGT "molt a prop" però ha volgut desvincular un pacte salarial de la ultraactivitat en els convenis col·lectius. Per a Rosell, "és important seguir amb l'aspecte de la moderació salarial exceptuant les empreses que ja han deixat enrere les pèrdues". Tot i això, des de la CEOE creuen amb una "situació possibilista en la línia de la resta de països europeus. Durant el 2014 els sous van créixer una mitjana d'un 0,57%.

Rosell ha rebutjat de forma taxativa que s'introdueixin en l'acord de convenis clàusules de salvaguarda vinculades a l'IPC, tal i com demanaven els sindicats, així com també a l'evolució del PIB. "L'aposta és que no hi hagi clàusules de revisió salarial", ha dit el president de la CEOE, perquè considera que al final s'acaben introduint clàusules pràcticament impossibles de complir, com es va fer en l'anterior acord. Això sí, res vinculat a l'IPC perquè "això de passar factures al final de l'any és ridícul en el segle XXI".

L'altre apunt és, com ja s'havia anat avançant, que el pacte salarial no sigui a tres anys i que el 2017 es deixi obert. "Si fa sis mesos no sabíem què passaria a finals del 2014, com sabrem què pot passar d'aquí dos anys", ha precisat Rosell poc després que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja pronostiqués des de Barcelona fins a cinc anys de creixement a Espanya.

stats