ORGANITZACIONS EMPRESARIALS
Economia 26/09/2017

Les patronals pel dret a decidir surten en defensa del referèndum de l’1-O

La Cambra, sense una opinió unitària, i Pimec es despengen del ‘Manifest del far’

Albert Martín
2 min
Imatge de la presentació del Manifest del far, el 2014 a Llafranc (Baix Empordà).

BarcelonaLes organitzacions empresarials catalanes segueixen posicionant-se respecte al referèndum sobre la independència de Catalunya convocat per aquest mateix diumenge. I si bé hi ha hagut silencis significatius -com els de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Cercle d’Economia- i posicions contràries -com la de Foment del Treball-, les patronals partidàries del dret a decidir han volgut dir-hi la seva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’edició d’avui de l’ARA inclou un anunci a pàgina completa que reprodueix i recorda el Manifest del far, un posicionament que 30 organitzacions catalanes van subscriure el 2014 i refermar el 2015 donant el seu suport al dret a decidir. El manifest expressa el “suport incondicional” al procés engegat al Parlament “per una àmplia majoria dels seus diputats” per tal que els ciutadans puguin “expressar la seva voluntat sobre el futur del país”. També reedita el compromís de “respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya, sigui quina sigui”.

Aquesta reedició d’aquell manifest comú ha vist canvis en les entitats que hi donaven suport. Entre els principals absents destaca Pimec -la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya-, que recentment va fer un comunicat recordant que sempre ha estat a favor del dret a decidir però que caldria exercir-lo a través d’un referèndum acordat. Tampoc apareix com a firmant del document la Cambra de Comerç de Barcelona com a entitat, tot i que sí que ho fan algunes de les seves delegacions: signen el Manifest del far les de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Berguedà, el Garraf, el Maresme i Osona. Hi falten, doncs, les delegacions del Baix Llobregat, el Barcelonès nord, l’Hospitalet i el Vallès Oriental. Fonts de la Cambra, però, van explicar que l’entitat en si no l’ha signat ara perquè el referèndum de diumenge “no és pactat amb l’Estat”.

Incorporacions al document

Entre els que sí que repeteixen hi ha FemCat i la Cecot, que forma part de Foment, patronal amb la qual ha mantingut topades els últims temps entre altres raons per la seva distància ideològica. Però també hi ha diverses incorporacions: destaquen l’Organització d’Autònoms de Catalunya i Retailcat. Entre les novetats hi ha l’Associació Catalana de Corredors i Corredories d’Assegurances, l’Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologia, la Federació d’Associacions de Joves Empresaris, la Federació Empresarial del Metall, l’Institut Industrial i la Jove Cambra Internacional. Entre els 46 signants també s’hi afegeixen diversos gremis: el d’Àrids, el de Flequers i Pastissers de Terrassa, el de Jardineria, el de Construcció del Vallès i el de Fusta, entre d’altres.

stats